Jačanje saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se sa komandantom Nacionalne garde Ohajo general-majorom Džonom Herisom, koji boravi u poseti Srbiji.

Aleksandar Vulin je istakao da se saradnja sa Nacionalnom gardom Ohajo razvija na obostrani interes, a najbolji deo bilateralnih odnosa predstavlja vojno-vojna saradnja, koja se odvija na brojnim poljima. 

Prema njegovim rečima, to su zajedničke vojne vežbe, saradnja u oblastima sajber bezbednosti, medicine i verske službe, kao i na projektu razvoja Centra za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama u bazi "Jug", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. 

Vulin je upoznao sagovornika i o aktuelnim pitanjima političko-bezbednosne situacije u regionu, sa težištem na nepromenjeni stav Srbije po pitanju statusa Kosova i Metohije, uz naglasak da Srbija čini sve da se pregovori Beograda i Prištine okončaju na najbolji mogući način, uz trajno i održivo rešenje koje će celokupnom regionu doneti stabilnost i prosperitet.

Takođe, ministar odbrane je poručio da je transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. Vojsku Kosova apsolutno neprihvatljiva.

Komandant Nacionalne garde Ohajo potvrdio je da je saradnja u oblasti sajber bezbednosti veoma bitna i poručio da obe strane imaju šta da nauče jedna od druge. Rekao je da je posebno zadovoljan organizacijom zajedničkih vežbi i kao primer naveo vežbu "Platinum Wolf".

Imajući u vidu da je od samog početka uključen u saradnju Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohajo, koja se odvija već punih 13 godina, general-major Heris izjavio je da su pripadnici Vojske Srbije i dalje izuzetni domaćini i profesionalci kada je u pitanju vojnički poziv.

broj komentara 0 pošalji komentar