Poslanička pitanja

Poslanici Skupštine, na delu sednice na kojem postavljaju pitanja Vladi Srbije, najviše su krikovali izjave Sulejmana Ugljanina, zatraživši od nadležnih organa da učine nešto kako bi, kako navode, sprečili Ugljanina da i dalje "svojim separatističkim porukama" napada ustavni poredak zemlje.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj uputio je pitanje ministru Nebojši Stefanoviću do kada će u Srbiji biti dozvoljeno da se javno govori o separatizmu, a da se to ne kažnjava i zašto je Sulejmanu Ugljaninu dozvoljeno da bez sankcija daje takve izjave.

"Ugljanin često govori kako je čak i Stefan Nemanja izvršio genocid, kako je došlo do velikosrpske agresije o kojoj niko ne govori na teritoriji današnje Raške oblasti. Voleo bih da nam ministar Stefanović da neko objašnjenje zašto je ovo dozvoljeno u našoj zemlji", kazao je Šešelj.

Ističe da kada neko kaže da je Sandžak republika i da je u sastavu Srbije zbog velikosrpske agresije i okupacije, pri kojoj je izvršen i genocid, taj neko čini krivično delo napada na ustavni poredak.

"Zašto sve to prolazi bez reakcije i zašto je Sulejmanu Ugljaninu to sve dozvoljeno", kazao je Šešelj dodajući da je u Srbiji separatizam najveći problem, odnosno očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta već 20 godina, imajući u vidu pitanje Kosova i Metohije.

Šešelj je istakao da je veliki problem i to što Sulejman Ugljanin "ima podršku od strane vladajuće stranke".

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević naveo je da se sa poslanikom Šešeljom ne slaže po pitanju Sulejmana Ugljanina samo u jednom, a to je da Ugljanin imam podršku vladajuće koalicije ili vladajuće stranke.

"Ugljanin apsolutno nema podršku vladajuće koalicije niti bilo koje stranke unutar vladajuće koalicije za bilo koju aktivnost ili ono što želi da učini u narednom periodu", kazao je Milićević.

Kako je naveo, tragikomično je da Ugljanin koji je od 2000. do 2016. godine učestvovao u vlasti danas govori o nekakvoj okupaciji Sandžaka od strane Srbije i traži rešavanje statusa Sandžaka.

"Ugljanin je bio i narodni poslanik, ministar u dve Vlade koje su se zalagale za teritorijalnu celovitost Srbije, sve vreme dok je bio ministar od 2008. do 2014. godine govorio je da je Srbija naša zemlja, danas razotkriva svoje pravo lice zaboravljajući da je Raška oblast bila srce srednjevekovne srpske države", naveo je Milićević.

Poslanik Đorđe Vukadinović pridružio se svojim kolegama Milićeviću i Šešelju da je potrebno da se državna vlast izjasni povodom izjava Sulejmana Ugljanina, koji iz nekih svojih razloga daje sve zapaljivije i neodgovornije izjave protiv ustavnog poretka Srbije.

"Nevolja je u tome što najviši aktuelni predstavnici naše zemlje veoma često daju izjave koje po posledicama i implikacijama nisu daleko od onoga što ovih dana govori Sulejman Ugljanin", dodao je Vukadinović.

Kako je rekao, od predsednika Republike Aleksandra Vučića, pre nekoliko dana, moglo je da se čuje, prilikom razgovora sa američkim senatorima, "kako Srbija ne može prihvatiti nezavisnost Kosova, uz dodatak, ako ne dođe do kompromisnog rešenja".

Rističević o SBB-u

Poslanik narodne seljačke stranke Srbije Marijan Rističević postavio je pitanje Ministarstvu kulture i REM-u šta će uraditi i preduzeti povodom "laži koje je izneo Jugoslav Čosić da se program televizija kablovskog operatera SBB emituje u Luksemburgu i Sloveniji".

Navodeći da ima odgovore i slovenačkog i luksemburškog regulatora, Rističević kaže da to nije tačno.

"TV N1, Nova S, Sport klubovi jesu registrovani u Luksemburgu, ali se na području Luksemburga ne emituje program, odakle ne može da bude ni reemitovan. Ti kanali nisu licencirani u Sloveniji tako da ne emituju program za gledaoce Slovenije, pa ni reemitovanje iz Slovenije nije moguće", kazao je Rističević.

Boban Birmančević, poslanik SNS-a, postavio je pitanje Ministarstvima pravosuđa i unutrašnjih poslova vezano za, kako je naveo, veliku političku zloupotrebu.

Kako je rekao, uhapšeni su direktor "Direkt media grupe" i dvoje zaposlenih u marketingu RTS-a, a da u isto vreme nije uhapšen „onaj koji je najodgovorniji i koji je organizovao poslovanje tog preduzeća, tadašnji gradonačelnik Beograda Draga Đilas.

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura svoja pitanja uputila je ministrima za rad i finansije, Zoranu Đorđeviću i Siniši Malom, a koje se tiče zahteva majki i budućih majki.

"Pitam ministre kada će odgovoriti na zahteve majki i budućih majki koje apeluju na izmene zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom", kazala je Macura i podsetila da je taj Zakon stupio na snagu pre skoro 15 meseci, da se od tada najavljuju izmene, ali da nijedan predlog u Skupštinu do sada nije stigao.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво