Vučić sa papom Franciskom: Saradnja na izuzetno konstruktivnom nivou

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Vatikanu sa Njegovom svetošću papom Franciskom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji, objavljeno je na "Instagram" profilu "Budućnost Srbije AV".

Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje.

Rekao je da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa.

Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima.

Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom Uneska.

"Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava", naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

"Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje", naveo je Vučić.

Kako je dodao, naša strana nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga.

Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor", naglasio je predsednik Vučić.

Tokom razgovora sa Njegovom svetošću papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije, navodi se na Instagram profilu "Budućnost Srbije AV".

U saopštenju pres-službe predsednika Republike dodaje se da Beograd posebno cen zalaganje da se proces evrointegracija regiona Zapadnog Balkana u EU ubrza, a države članice ohrabre da pomognu i podrže taj proces. Ukazuje se na to da članstvo u EU predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Vučić je naveo da nedavne posete Njegove svetosti Zapadnom Balkanu predstavljaju snažnu političku podršku čitavom regionu i pružaju važan doprinos jačanju dijaloga, duha humanosti i solidarnosti, kao i podršku u pogledu strateški značajnih političkih pitanja za čitav region, piše u saopštenju.

Predsednik Vučić i Njegova svetost papa Francisko razgovarali su i o jačanju saradnje u oblasti kulture, istorijskih nauka, kao i zajedničkim projektima naučnih instituta Srbije i Svete stolice. 

Predsednik Srbije sastao se sa kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete stolice.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво