Vučić sa papom Franciskom: Saradnja na izuzetno konstruktivnom nivou

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Vatikanu sa Njegovom svetošću papom Franciskom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji, objavljeno je na "Instagram" profilu "Budućnost Srbije AV".

Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje.

Rekao je da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa.

Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima.

Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom Uneska.

"Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava", naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

"Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje", naveo je Vučić.

Kako je dodao, naša strana nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga.

Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor", naglasio je predsednik Vučić.

Tokom razgovora sa Njegovom svetošću papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije, navodi se na Instagram profilu "Budućnost Srbije AV".

U saopštenju pres-službe predsednika Republike dodaje se da Beograd posebno cen zalaganje da se proces evrointegracija regiona Zapadnog Balkana u EU ubrza, a države članice ohrabre da pomognu i podrže taj proces. Ukazuje se na to da članstvo u EU predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Vučić je naveo da nedavne posete Njegove svetosti Zapadnom Balkanu predstavljaju snažnu političku podršku čitavom regionu i pružaju važan doprinos jačanju dijaloga, duha humanosti i solidarnosti, kao i podršku u pogledu strateški značajnih političkih pitanja za čitav region, piše u saopštenju.

Predsednik Vučić i Njegova svetost papa Francisko razgovarali su i o jačanju saradnje u oblasti kulture, istorijskih nauka, kao i zajedničkim projektima naučnih instituta Srbije i Svete stolice. 

Predsednik Srbije sastao se sa kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete stolice.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 12. sep 2019, 22:24) - Петрија [neregistrovani]

Хвала, али опрез...

Ово је мач са две оштрице, и питање која ће цена ове подршке бити? Треба бити јако опрезан и не заборавити никада да је душа увек преча од тела, па сходно томе да су наша православна вера и њена чистота надрагоценија и највећа вредност за српски народ и његов идентитет. Нема ништа пречег од тога! Папа може да дође у државну посету, али не и у посету СПЦ-у. То не иде и никад неће проћи, због озбиљних и непоправљивих последица на духовном плану...

(četvrtak, 12. sep 2019, 15:23) - Filip [neregistrovani]

Komentar

Saradnja sa rimokatolickom crkvom je značajna za nas.

(četvrtak, 12. sep 2019, 13:26) - anonymous [neregistrovani]

Iskrenost

Cenimo stav Vatikana po pitanju KiM.

(četvrtak, 12. sep 2019, 12:45) - anonymous [neregistrovani]

naslov

Papa je video da je Srbija istrajna u svojim namerama, a da su pre svega, te namere iskrene.

(četvrtak, 12. sep 2019, 12:35) - Kica [neregistrovani]

Kica

Obostrano uvazavanje i postovanje i dobri odnosi pospesice dalji tok razgovora.