Bez prištinske delegacije na samitu u Pragu

Kosovski zvaničnici neće prisustvovati samitu o Zapadnom Balkanu u Pragu, negodujući na izjave češkog predsednika Miloša Zemana da njegova zemlja želi da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Portparolka kosovske vlade Donjeta Gaši rekla je da se na Kosovu pripremaju za vanredne izbore, koji sprečavaju premijera u ostavci Ramuša Haradinaja da prisustvuje samitu.

"Haradinaj samit u Višegradu vidi kao veoma važan forum koji doprinosi demokratskim procesima, saradnji i visokim evropskim vrednostima i zbog toga će Kosovo ostati sastavni i aktivni deo toga", podvukla je Gaši, a prenose mediji u Prištini.

Dodaju da je portparol češke vlade Jana Adamcova potvrdila da nijedan kosovski zvaničnik neće prisustvovati događaju i da će biti prisutni samo predstavnici kosovske ambasade.

Vršilac dužnosti kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžet Pacoli rekao je da su najave da bi Češka mogla da opozove priznanje Kosova "deo napora Beograda da širi lažne vesti".

"Češka Republika preko svog ministra spoljnih poslova Tomasa Petričeka potvrdila je snažnu podršku Kosovu kao nezavisnoj i suverenoj zemlji i njenoj integraciji u EU, NATO i međunarodne organizacije. Naše prijateljstvo i partnerstvo čvrsti su kao kamen", napisao je Pacoli na društvenim mrežama.

broj komentara 0 pošalji komentar