Češki šef diplomatije: Ne vidim razlog za povlačenje priznanja Kosova

Ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petšiček kaže da ne vidi razlog zašto bi njegova zemlja povukla priznanje Kosova, ali da je spreman da o tome razgovara sa predsednikom.

Petšiček je reagovao na izjavu predsednika Češke Miloša Zemana u Beogradu, koji je najavio da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

Petšiček kaže da takav potez ne bi bio u interesu, kako se izrazio, "jasnoće spoljne politike", prenosi portal novinky.cz.

"Iako ne vidim razlog za takvu debatu u ovom momentu, jer se situacija na Balkanu nije dramatično promenila, rado ću sa predsednikom razgovarati o njegovom mišljenju", naveo je šef češke diplomatije.

Dodao je da Češka podržava zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, na putu ka EU i podsetio da je Češka Kosovo "de jure" priznala 2008. i smatra da promena tog stava ne bi bila u interesu njegove zemlje.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 12. sep 2019, 03:42) - Bocan [neregistrovani]

Razlog

Srbija je nekoliko puta bez razloga u prošlom veku podržala čehoslovačku. Daleki smo rođaci. Možda je to razlog da nas podržite.

(četvrtak, 12. sep 2019, 00:57) - Vidovdan [neregistrovani]

Kosovo je Sveta zemlja

Treba pozvati Ministra spoljnih poslova Češke u Srbiju i odmah će mu biti jasno šta Kosovo i Metohija znače Srbiji kao deo Srpske teritorije. To je kao da vam čupaju srce iz nedara...

(četvrtak, 12. sep 2019, 00:51) - anonymous [neregistrovani]

Не слажем се

Не слажем се са овима који коментаршу да повлачење признања самопрогашеног "Косова" Србији не значи ништа (не користи ништа). Па, ако би било тако, зашто САД захтевају од Србије да престане са лобирањем за повлачење признања?

(sreda, 11. sep 2019, 23:18) - Brad [neregistrovani]

Постоји разлог

Ево разлога за поништавање признања твз. Косова: Поштовање међународног права!

(sreda, 11. sep 2019, 22:57) - anonymous [neregistrovani]

A zar nebi bilo

Politicki i diplomatski korektno ,da je Ministar pojasnio u cemu je korisno za Cesku ,priznanje Kosova ,koje se proglailo drzavom i otcepilo od Srbije protivno medjunarodnom pravu.Zar postivanje Rezolucije UN 1244 nije obaveza i vas ministre spoljnih poslova.

(sreda, 11. sep 2019, 22:16) - Мирко [neregistrovani]

Грешка

Не можемо ми ороблем КиМ да решимо са Албанцима никад,то мора свима да буде јасно.Проблем КиМ ми можемо да решимо само са Американцима.Амин.

(sreda, 11. sep 2019, 20:10) - anonymous [neregistrovani]

To je misljenje vecine drzava EU....

G-din Tomas Petsicek iznosi misljenje vecine drzava EU koja nema jedinstveno misljenje oko srpskog KosMeta jer Grcka,Kipar,Rumunija,Slovacka i Spanija su clanice EU koje ne priznaju "nezavisni" KosMet.
A,bilo bi jako vazno za Srbiju da Ceska povuce priznanje KosMeta jer to onemogucava podrzavaoce "nezavisnosti" KosMeta da ga uclane u UN.
A,Srbija nema sta razgovarati sa ratnim zlocincima iz Pristine jer privremenu okupaciju srpskog KosMeta i nepostovanje Rez.SB.UN 1244 vode SAD,Britanija i Njemacka,a Albanci su samo objekt u tom sukobu i izvodjac radova protiv svega sto je srpsko.Dakle,svako povlacenje priznanja "nezavisnosti" KosMeta je od izuzetno vaznog znacaja za Srbiju i zato se Zapad buni na akciju srpskog lobiranja u tom pravcu.Dogodine u Prizrenu,kao sto su Jevreji govorili 2000 godina Dogodine u Jerusalemu i vratili se.

(sreda, 11. sep 2019, 19:48) - Vreme će pokazati [neregistrovani]

Češki šef diplomatije: Ne vidim razlog za povlačenje priznanja Kosova

Nije mi jasno, kakve veze Česi imaju sa problemom Kosova, takođe, nije mi jasno, zašto mi od Čeha tražimo povlačenje priznanja i zašto ih uopšte opterećujemo oko toga, kada mi tim potezom, čak i ako se desi, ništa ne dobijamo. Problem Kosova moramo da rešimo sa Albancima na sve moguće načine, sve ostalo je samo prazna priča, paradna stvar i gubljenje vremena.
Mnoge zemlje su povukle priznanje Kosova, ali na terenu je i dalje ista situacija, čak šta više, situacija je sve gora po nas Srbe, jer svakim danom na Kosovu imamo sve manje prostora za demokratsko, političko i pravno delovanje.

(sreda, 11. sep 2019, 19:21) - anonymous [neregistrovani]

A

Kakav je bio interes gaziti teritorijalni integritet i suverenitet srbije

(sreda, 11. sep 2019, 18:07) - Drmr [neregistrovani]

Ceska

Naravno da nece povuci priznanje Kosova.Misljenje Predsednika Zemana njihova Vlada i Skupstina nece nikada podrzati.