Ministarstvo zabrinuto zbog radova na tvrđavi u Novom Brdu

Ministarstvo kulture i informisanja s velikom pažnjom prati situaciju nastalu tokom projekta sanacije zidina srpske srednjovekovne tvrđave u Novom Brdu na Kosovu i Metohiji i izražava zabrinutost u vezi sa najnonovijim dešavanjima na tom lokalitetu, ističe se u saopštenju.

Obnovu tvrđave u Novom Brdu finansira Evropska unija kroz program pretpristupne pomoći –IPA. Projekat sprovodi Unesko, u saradnji sa Unmikom i Kancelarijom EU u Prištini. Radovi na obnovi tvrđave započeti su 2015. godine, a na međunarodnom tenderu, koji je sproveo Unesko, posao je dodeljen firmi "Koto" iz Beograda.

"Imajući u vidu da je reč o spomeniku kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je pismo Unesku u kojem se nadležnoj Kancelariji Uneska nudi svaka vrsta pomoći u cilju hitnog rešavanja nastale situacije i izražava očekivanje za pojačano angažovanje Uneska na zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji", naglašava se u saopštenju Ministarstva kulture.

Takođe, resorno ministarstvo je naložilo Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture da hitno dostavi dodatne informacije u vezi sa radovima u Novom Brdu.

U saopštenju se podseća da iako nije finansijer niti nosilac projekta obnove tvrđave, Ministarstvo kulture i informisanja je odmah po saznanju o dešavanjima u Novom Brdu u martu organizovalo sastanak sa izvođačem radova, na kojem su predstavnici preduzeća "Koto" istakli da je vanredni događaj pri sanaciji najverovatnije izazvan atmosferskim prilikama u toku izvođenja radova i pružili uveravanja da će nastali problem biti prevaziđen.

"Nažalost, čitava situacija poslužila je, po već ustaljenoj praksi, prištinskim vlastima za politizaciju čitavog slučaja", zaključuje se u saopštenju ministarstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво