"Ovo nije sukob Beograda i Zagreba već fašizma i antifašizma"

Ako je jednom režimu prihvatljivo da tabla na kojoj piše ustaški pozdrav "Za dom spremni" stoji u nekadašnjem ustaškom logoru Jasenovcu ili u blizini njega, onda nijedna protestna diplomatska nota ne može da im promeni mišljenje, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Brnabićeva je u izjavi srpskim novinarima u Luksemburgu prokomentarisala poslednji spor između Srbije i Hrvatske, ističući da se "ne bi više uplitala u note" jer one, kako kaže, uvode u vrzino kolo u kojem se ne vidi jasna slika o tome šta se desilo.

"Desilo se to da je naša delegacija, mladi kadeti, išla da oda počast žrtvama u Jasenovcu, jednom od najvećih stratišta tokom Drugog svetskog rata u Evropi. Ovo nije sukob između Beograda i Zagreba, Srbije i Hrvatske, nego sukob između fašizma i antifašizma", rekla je Brnnabićeva.

Prema njenim rečima, ako je jednom režimu, bilo kom u Hrvatskoj, prihvatljivo da tabla na kojoj piše "Za dom spremni", koji je ustaški i nacistički pozdrav, onda nijedna protestna nota ne može tom režimu da promeni mišljenje.

Brnabićeva je rekla da je i danas u Luksemburgu rečeno kakva opasnost preti od relativizacije istorije. 

"Kakva opasnost preti kada neko u Evropi koristi slobodno na svojim državnim ceremonijama i sportskim događajima pozdrav uz koji je klao decu i palio nedužne ljude i porodice zatvorene u crkvama, pozdrav koji je simbol isto kao što je 'Zig hajl' simbol nacističke Nemačke, tako je pozdrav "Za dom spremni" simbol ustaške NDH, navela je premijerka.

Ako je nekom režimu prihvatljivo da ima takvu tablu i da ne pusti nekog da oda poštu žrtvama na nekom stratištu, nikakva protestna nota ne može da im skrene pažnju", rekla je Brnabićeva.

Poručila je da više o tome neće raspravljati sa Hrvatima jer je, dodaje, njena pozicija jasna, iskrena i na nju je ponosna.

"Moja pozicija je pozicija borbe protiv fašizma, sećanja na žrtve i borce, slobodne Srbije, slobodne Hrvatske, slobodne Evrope, borbe protiv fašizma i ugnjetavanja ljudi", rekla je Ana Brnabić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 10. sep 2019, 19:47) - anonymous [neregistrovani]

bumerang

ce se vratiti i to brzo iz Hrvatske koji si ti uputila gospodjo premijerko.

(utorak, 10. sep 2019, 15:23) - anonymous [neregistrovani]

Svaka cast

I samo to treba ponavljati. Sto cesce. sa takvim parolama docekivati svaku delgaciju koja nam stize. Podsecati ih , da se ne zaboravi

(utorak, 10. sep 2019, 15:09) - anonymous [neregistrovani]

Bavo

Bravo Ana!
Ljubim te.