Srpska lista se žali ambasadama zbog odluke kosovskog CIK-a

Centralna izborna Kosmisija Kosova odlučila je da sva dokumenta za identifikaciju birača tokom vanrednih izbora na Kosovu moraju biti izdata na Kosovu. Zbog toga je srpski predstavnik napustio zasedanje CIK-a, a Srpska lista uputila dopise međunarodnim misijama u Prištini od kojih traži ispravljanje odluke.

Prema zakonu, svi oni koji se nalaze na biračkom spisku mogu da glasaju bilo da imaju kosovsku ili srpsku ličnu kartu, ili neku drugu legitimaciju koja dokazuje identitet osobe. To pravilo primenjeno je i na prošlim izborima 2017. godine.

"Međutim, oni su izbacili ova dva dokumenta - UNMIK ličnu kartu i raseljeničku legitimaciju i u tački dva su stavili da sva dokumenta koja će biti korišćena za identifikaciju, moraju biti izdata od strane Kosova", kaže član Centralne izborne komisije Stevan Veselinović.

Srpski član Centralne izborne komisije je preglasan. Zato se on neće pojavljivati na sednicama tog tela dok odluka ne bude povučena.

Žalba Srpske liste 

Srpska lista je podnela žalbu i uputila dopise međunarodnim misijama u Prištini. Koliko je tačno birača samo sa srpskom ličnom kartom koji zbog te odluke ne bi mogli da glasaju, za sada se ne zna.

"Mi ćemo uraditi tu analizu, ali je zaista veliki broj onih, posebno na severu KiM, koji imaju jedino srpske lične karte. Na ovaj način želi da se utiče da bude manji broj onih koji će izaći na naredne izbore", napominje potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

Srpska lista tvrdi i da je iza svega namera da se oslabi njena pozicija, najpre u skupštini.

Ocenjuju da će, ako Centralna izborna komisija ne promeni odluku, to značiti da se Srbima trajno oduzima pravo da sa srpskim dokumentima glasaju na svim narednim izborima na Kosovu i Metohiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи