Nova runda razgovora vlasti i opozicije na FPN-u

Na Fakultetu političkih nauka održana je četvrta runda razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Iako su pozvani, na sastanak nisu došli predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke.

Na današnjem sastanku predstavnika vlasti i opozicije razgovaralo se o medijima i finansiranju izborne kampanje.

Šef Nove stranke Zoran Živković, koji je sastanak napustio posle 15 minuta, rekao je da se slaže da je birački spisak najmanji problem i dodao da je za njega najveći problem pristup medijima i finansiranje izborne kampanje.

Živković je pozvao predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da pozovu OEBS koji bi kontrolisao izborni proces i uslove od 10. septembra do izbornog dana u Srbiji. 

Onda će, kako je naveo, pozvati opoziciju da izađe na izbore.

Dodao je da je sastanak napustio jer smatra da "nema mogućnosti da se na njemu 'proizvede' nešto dobro za građane". 

Ko je zbog čega došao i "cena" normalnih izbora

Sa sastanka je takođe izašao, ali se na njega vratio lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji je novinarima preneo atmosferu.

"Neko je došao da bi otišao, SNS je došao da se ni oko čega ne bi dogovorio, a svi drugi manje ili više statiraju u tom živom blatu", naveo je Jovanović. 

Još jednom predložio je prelaznu predizbornu vladu.

"Za mene je ključno šta želi predsednik države i koliku cenu je spreman da plati da bi zemlja dobila normalne izbore", rekao je Jovanović.

Kraj sastanka sačekali su predstavnici vlasti da još jednom iznesu mišljenje o stavovima opozicije.

Svi zakoni su doneti u vreme kad je opozicija bila vlast, podsetio je Đorđe Milićević iz SPS-a.

Funkcioner SNS-a Aleksandar Martinović smatra da se traži prihvatanje nekih ideja koje su, kako je rekao, pale preko noći. Sve se svodi na to da sprečimo Aleksandar Vučić učestvuje na izborima. SNS na to ne može da pristane, poručio je Martinović.

Antonijević: Saglasnost oko većine tačaka 

U ime civilnog sektora sastanku su prisustvovali Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo i Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Antonijević je rekao je da su na današnjem okruglom stolu dobijena obećanja da će biti izmena zakona o finansiranju izborne kampanje kao i da tema mediji danas nije dobila mnogo prostora.

"Očekujemo da u narednom periodu imamo konkretne korake koje će vlast učiniti", rekao je Antonijević novinarima posle sastanka.

Dodao da je pokazatelj pomaka to da je danas oko većine tačaka bilo saglasnosti i vlasti i opozicije koja se pojavila.

Najavio je da će naredni sastanak biti održan u ponedeljak od devet časova i da će tema biti birački spiskovi i izborna administracija.

Sastanku su prisustvovali i poslaniik SNS-a Vladimir Đukanović, potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić, Života Starčević iz Jedinstvene Srbije, a kao predstavnik opozicije tu su bili i Đorđo Žujović iz LDP-a, Saša Šućurović i Aleksandar Marton iz LSV-a. 

Iako su pozvani, na sastanak nisu došli predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke.

SZS je vlasti dao rok do 15. septembra da se u Skupštini izabere novi sastav REM-a ili će, u suprotnom, bojkotovati izbore.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара