Vučić primio akreditivna pisma novih ambasadora

Predsednik Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora u Srbiji. Za ambasadore je ispred Palate "Srbija" bio organizovan doček uz počasnu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni, a ceo plato bio je ukrašen zastavama tih deset zemalja.

Žil Anro Bešur Plah predao je predsedniku Aleksandru Vučiću akreditivna pisma kojim ga kralj Vilem-Aleksandar imenuje za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Kraljevine Holandije u Srbiji.

Plah je preneo pozdrave holandskog kralja i najbolje želje za napredak Srbije i njenih građana, saopšteno je iz Službe za odnose sa medijima predsednika Republike.

Vučić je ambasadoru Plahu poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski rad u Beogradu, izrazivši očekivanje da će u budućnosti biti više kontakata na visokom nivou u okviru političkog dijaloga, kao i inicijativa za ekonomsku saradnju. Pozvao je holandske zvaničnike da posete Srbiju, jer bi to vodilo boljem međusobnom razumevanju.

Vučić je zahvalio Holandiji na podršci evropskom putu Srbije i istakao da je Srbija posvećena društvenim i ekonomskim reformama i posebno očuvanju regionalne stabilnosti.

Ambasador Plah je pozdravio odlučne korake koje je predsednik Vučić preduzimao u dijalogu Beograda i Prištine, kao i hrabre ekonomske reforme.

Dvojica sagovornika su konstatovali da holandske kompanije, koje su već prisutne na srpskom tržištu, uspešno posluju, a da je zapažen intenzivniji interes potencijalnih novih investitora. Zato su izrazili uverenje da će ekonomske veze ojačati, posebno u oblasti poljoprivrede.

Predsednik je primio akreditivna pisma i novopostavljene ambasadorke Bosne i Hercegovine Aide Smajić i poželeo joj dobrodošlicu. 

Smajićeva je prenela pozdrave trojice članova Predsedništva BiH i njihovo očekivanje da predsednik Vučić dođe u zvaničnu posetu.

Vučić je izrazio čvrsto opredeljenje Srbije za dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom i poštovanje integriteta BiH. "Srbija želi mirnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu, jer to znači i mir i stabilnost u regionu", istakao je Vučić i dodao da će nastaviti da vodi politiku mira i saradnje na Zapadnom Balkanu.

Vučić i ambasadorka Smajić su se saglasili da dve zemlje treba da nastave sa međusobnom podrškom u procesu evrointegracija, kao i da prioritet daju infrastrukturnom povezivanju i ekonomskoj saradnji.

Razgovarali su i o konkretnim infrastrukturnim projektima, najavivši da će za oko mesec dana biti svečano obeležen početak izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo.

Akreditivna pisma Vučiću predala je i novoimenovana ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Šan Meklaud, a predsedmik joj je poželeo dobrodošlicu i uspešan rad u Beogradu.

Predsednik je izrazio nadu da će tokom diplomatskog mandata ambasadorke Meklaud doći do jačanja srpsko-britanskih veza i saradnje. Naglasio da bismo posebno cenili ako bi premijer Velike Britanije posetio Srbiju, prvi put posle četrdeset godina.

Ambasadorka Meklaud je rekla da će biti posvećena snaženju političkog dijaloga na najvišem nivou, a posebno ekonomske saradnje dveju zemalja.

Vučić je još jednom istakao svoju posvećenost politici mira i saradnje u regionu i izrazio zahvalnost Ujedinjenom Kraljevstvu što učešćem u Berlinskom procesu podržava razvoj Zapadnog Balkana. On je, takođe, zahvalio na tome što Velika Britanija, bez obzira na izbor da napusti Evropsku uniju, podržava ulazak Srbije u EU i nastavak neophodnih reformi na evropskom putu.

Prilikom primopredaje akreditivnih pisama, predsednik Vučić je ambasadoru Republike Francuske Žan-Luju Falkoniju poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu, kako bi se, na temelju istorijske posete predsednika Emanuela Makrona, uspostavljenog strateškog partnerstva i potpisanih dokumenata, nastavio uspešan politički dijalog i svestrana saradnja dveju zemalja.

Vučić je uputio pozdrave predsedniku Makronu, koji je, kako je rekao, osvojio veliku naklonost srpskog naroda i čije se snažne poruke, izrečene na Kalemegdanu, još pamte.

Naglasio je da je, imajući u vidu ugled i uticaj Francuske u okvirima evropske i svetske politike, razumevanje tokom posete koje je iskazao predsednik Makron od najvećeg značaja za Srbiju i izrazio nadu da ćemo i u budućnosti imati aktivnu podršku Francuske u evropskim integracijama i drugim značajnim pitanjima.

Ambasador Falkoni je rekao da će biti posvećen razvoju srpsko-francuskih odnosa, konstatujući da su Srbija i region vraćeni u polje francuskog interesovanja. Podsetio je da je Makron, na prošlonedeljnoj ambasadorskoj konferenciji, zatražio da se Francuska ponovo uključi u događanja na Zapadnom Balkanu, pomenuvši kao konkretan primer Srbiju.

Vučić je primio je i akreditivna pisma izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Islamske Republike Pakistan Šerjara Akbara Kana i poželeo mu prijatan boravak i uspešan rad u Beogradu.

Predsednik je rekao da je za Srbiju značajno da neguje i razvija dobre odnose sa svim zemljama sveta. Naglasio je da je Srbija zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje sa Pakistanom, jer je ona, po svom obimu i kvalitetu, daleko ispod mogućnosti, i da pakistanski ambasador može da računa na punu podršku i pomoć svih ovdašnjih institucija za inicijative i ideje koje mogu da doprinesu da odnosi Srbije i Pakistana budu sadržajniji.

Ambasador Kan je rekao da Pakistan smatra Srbiju ključnom zemljom u regionu i preneo želju za uspostavljanjem snažnijih veza između dveju zemalja. Upoznao je predsednika Vučića sa pakistanskim viđenjem trenutne situacije u Južnoj Aziji.

Predsedniku Vučiću akreditivna pisma su predali ambasadori koji svoje zemlje predstavljaju na nerezidencijalnoj osnovi i to Republike Jermenije – Ašot Hovakimian, Velikog Vojvodstva Luksemburga – Filip Donkel, Republike Mali – Ali Kulibali, Novog Zelanda – Entoni Džordž Simpson i Južnoafričke Republike – Beril Rouz Sisul.

Vučić je ambasadorima poželeo uspešan diplomatski mandat, izrazivši uverenje da će politički dijalog i ekonomska saradnja Srbije i ovih pet zemalja nastaviti da se razvijaju na obostranu korist.

Tokom ceremonije u Palati "Srbija", predsednik je razgovarao sa ambasadorima o bilateralnoj saradnji Srbije i njihovih zemalja, spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, situaciji u regionu, kao i o međunarodnim odnosima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво