Vlada Srbije formirala radnu grupu, Stefanović zadužen za izbore

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila odluku o obrazovanju radne grupe za saradnju sa OEBS, čiji je zadatak da prati primenu preporuka ove organizacije za unapređenje izbornog procesa, pišu "Novosti".

Za predsednika radne grupe, kako Novosti saznaju, imenovan je vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, dok je njegov zamenik – direktor republičkog Sekretarijata za zakonodavstvo i nekadašnji predsednik RIK Dejan Đurđević.

Oni za obavljanje tog posla neće dobijati novčanu naknadu, pišu Novosti.

Prema dokumentu koji je Vlada usvojila, radna grupa će sarađivati sa svim nadležnim organima i međunarodnim institucijama koji učestvuju u unapređenju izbornog procesa.

Svakih šest meseci oni će podnositi izveštaj nadležnom skupštinskom odboru i izvršnoj vlasti.

Najavljujući formiranje radne grupe, premijerka Ana Brnabić poručila je da je Vlada odmah posle izbora 2016. sa kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) potpisala trogodišnji program koji se tiče poboljšanja izbornih uslova i atmosfere u kojima se izbori sprovode.

Brnabićeva je podsetila na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je došlo do velikih promena na osnovu preporuka organizacija CRTA i CeSID, kao i da je u Skupštini obustavljeno donošenje zakona po hitnom postupku i da rasprave više nisu objedinjene.

Najveće promene, do sada, prema oceni premijerke, napravljene su u biračkom spisku.

Ocenila je da je on transparentan i da svi građani tokom cele godine mogu da provere da li su upisani, da li je adresa adekvatna.

Sređivanje biračkog spiska bilo je jedan od prvih zahteva opozicije za fer izbore, ali su kasnije rekli da to ipak nije ključni uslov za izlazak na birališta.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 04. sep 2019, 14:32) - Vlajko [neregistrovani]

Bojkot nije rešenje

Bojkot spašava one koji bojkotuju jer relno svi znaju da pojedinačno nemaju šanse da dođu pređu 1 posto a u koaliciji su u veliko problemu da li će preći cenzus. I šta posle?

(sreda, 04. sep 2019, 11:44) - Bojkot! [neregistrovani]

Samo bojkot,

Srbiju spašava!

(sreda, 04. sep 2019, 11:22) - Dragan [neregistrovani]

Realno!!!

Realno su ista,ali tada nije bilo ucenjivanja glasaca koji rade u javnim preduzecima i drzavnoj administaciiji. Nije bilo ni fotografisanja glasackog listica, dzipova bez tablica, kupovine glasova i medijskog mraka...

(sreda, 04. sep 2019, 11:06) - Graje [neregistrovani]

Izbori

Formira po potrebi tako i treba da se održe demokratski izbori. OEBS treba da bude glavni posmatrač.

(sreda, 04. sep 2019, 10:56) - Miloš [neregistrovani]

realno

Izborna pravila koja danas važe u Srbiji su ista ona koja su važila i u vreme vladavine onih koji su danas opozicija.

(sreda, 04. sep 2019, 10:37) - boki [neregistrovani]

Tako

Bravo tako i treba...

(sreda, 04. sep 2019, 10:37) - Jasna [neregistrovani]

.....

Nista ne prepustiti slucaju. Pratiti celu situaciju i dogadjaju mislim da je vrlo pametno.

(sreda, 04. sep 2019, 09:55) - Ljilja [neregistrovani]

Vlada Srbije formirala radnu grupu Stefanović zadužen za izbore

Može opozicija da negira koliko god hoće kada su izbori u pitanju da nisu fer. Istina je da u poslednjih par godina, u Srbiji se sprovode demokratski i kranje fer izbori, tako će biti i predstojeći.