Vlada Srbije formirala radnu grupu, Stefanović zadužen za izbore

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila odluku o obrazovanju radne grupe za saradnju sa OEBS, čiji je zadatak da prati primenu preporuka ove organizacije za unapređenje izbornog procesa, pišu "Novosti".

Za predsednika radne grupe, kako Novosti saznaju, imenovan je vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, dok je njegov zamenik – direktor republičkog Sekretarijata za zakonodavstvo i nekadašnji predsednik RIK Dejan Đurđević.

Oni za obavljanje tog posla neće dobijati novčanu naknadu, pišu Novosti.

Prema dokumentu koji je Vlada usvojila, radna grupa će sarađivati sa svim nadležnim organima i međunarodnim institucijama koji učestvuju u unapređenju izbornog procesa.

Svakih šest meseci oni će podnositi izveštaj nadležnom skupštinskom odboru i izvršnoj vlasti.

Najavljujući formiranje radne grupe, premijerka Ana Brnabić poručila je da je Vlada odmah posle izbora 2016. sa kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) potpisala trogodišnji program koji se tiče poboljšanja izbornih uslova i atmosfere u kojima se izbori sprovode.

Brnabićeva je podsetila na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je došlo do velikih promena na osnovu preporuka organizacija CRTA i CeSID, kao i da je u Skupštini obustavljeno donošenje zakona po hitnom postupku i da rasprave više nisu objedinjene.

Najveće promene, do sada, prema oceni premijerke, napravljene su u biračkom spisku.

Ocenila je da je on transparentan i da svi građani tokom cele godine mogu da provere da li su upisani, da li je adresa adekvatna.

Sređivanje biračkog spiska bilo je jedan od prvih zahteva opozicije za fer izbore, ali su kasnije rekli da to ipak nije ključni uslov za izlazak na birališta.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара