Brnabićeva rekla u Skoplju da je odluka suda da ne izruči Morinu politička

Predsednici vlada Srbije i Severne Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev komentarisali su odluku suda u Skoplju da ne izruči Tomora Morinu Srbiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Skoplju da je odbijanje Severne Makedonije da izruče Srbiji Tomora Morinu pre svega politička odluka.

"Za nas je to politička odluka koja se direktno meša u pravo", rekla je Brnabićeva na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim.

Na pitanje Tanjuga da li je na sastanku dvoje premijera bilo reči o izručenju Morine, Brnabićeva je rekla da potpuno otvoreno pričaju o svim temama a da je pitanje izručenja Morine pitanje sudstva.

Navela je da ne misli da Zaev može bilo kako da utiče na to jer, kaže, ni ona u Srbiji ne može da utiče na odluke suda.

Na isto je pitanje Zaev odgovorio da je to odluka pravosudnih organa i da se takve odluke donose van svakog političkog uticaja.

Otvoreno o KiM

Iako Severna Makedonija i Srbija nemaju isti stav kada je reč o Kosovu i Metohiji i imaju neslaganja zbog toga, važno je da se o toj temi razgovara, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Navela je da je sa Zaevom dominantna tema bila ekonomija, ali da su razgovarali i o KiM, o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i o tome kako to pitanje može da utiče na naše odnose.

"Tu nema lakog odgovora, važno je da imamo otvorenu i iskrenu komunikaciju", rekla je Brnabićeva na pitanje Tanjuga da li je tražila od Zaeva direktno da pozove Prištinu da ukine takse.

Kaže da je zastupnik toga da o svim otvorenim pitanjima, kada politika ne može da "priča" nastupa ekonomija, ali da je Priština odlukom o taksama za proizvode iz centralne Srbije prvi put zatvorila i tu privrednu komunikaciju.

"Time je učinjena neprocenjiva šteta celom regionu", naglasila je Brnabićeva i navela da se ne bi saglasila da Severna Makedonija ima korist od toga.

Brnabićeva je rekla i da je Srbija za pomirenje sa Albancima, ali da sa druge strane nema sagovornika.

"Mi ne pokušavamo da pravimo etnički čiste granice, upravo suprotno. Aleksandar Vučić dok je bio na čelu vlade otvorio je pitanje pomirenje Srba i Albanaca. To je istorijski trenutak i šansa koja je otvorena", rekla je Brnabićeva.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво