Brnabić: Odluka Prištine uzdrmala regionalne sporazume

Ana Brnabić je pozvala zemlje u regionu da, dok je CEFTA suspendovana, uspostave bilateralne sporazume, kao što je Beograd postigao sa Skopljem.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon otvaranja integrisanog prelaza Preševo–Tabanovce rekla da je to prvi zajednički granični prelaz u ovom delu Evrope.

"Ovo je prvi zajednički granični prelaz u ovom delu Evrope. U našem regionu ovo nije važan dan samo za Srbiju i Severnu Makedoniju, ovo je potencijalno novi početak za ekonomsku, trgovinsku i regionalnu saradnju na Balkanu. Ali, potrebna je i politička hrabrost i vizija, da gledamo u budućnost, da ne budemo fokusirani na kratkovide populističke politike", rekla je Brnabićeva.  

Podsetila je da je regionalna saradnja pred ogromnim izazovima posle nekoliko jako dobrih i uspešnih godina na polju trgovine i ekonomije, zahvaljujući regionalnim inicijativama.

"Danas imamo velike izazove zbog direktne suspenzije CEFTA sporazuma od strane Prištine i odluke da se uvedu takse centralnoj Srbiji i BiH, odluke koja je i dan danas na snazi. Ova odluka u osnovi uzdrmala sve regionalne sporazume i od tada, kao posledica toga, regionalna saradnja ide silaznom putanjom", ukazala je Brnabićeva.

Zbog toga je, napominje, potrebna hrabrost i politička odgovornost – "da idemo korak dalje od populizma, da se fokusiramo na interese građana, da idemo u pravcu koji obeležava današnji dan".

Brnabićeva je rekla da je politički pametno da se povezujemo, a ne da jedni druge blokiramo,

Zatražila je od Prištine da razmisli da li je izolacija najbolji način da se obezbedi bolji život građana, ili su ovakve inicijative odgovor na ono šta mladi ljudi traže od vlasti da bi ostali ovde.

"Pozivam sve lidere regiona da radimo ovako dok je CEFTA suspendovana. Nećemo čekati, idemo u bilateralne sporazume", zaključila je Ana Brnabić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво