Dačić: Prištini nije mesto u Helsinkiju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da šefica EU diplomatije Federika Mogerini, pozivom Prištini da učestvuje na skupu u Helsinkiju na koji su pozvane zemlje kandidati za članstvo u EU, pokušava da napravi predsedan koji bi Beograd morao da prihvati, a što se, kako je dodao, svakako neće desiti. Dačić kaže da će ime još jedne hrabre zemlje koja je povukla odluku o poriznanju nezavisnosti Kosova saopštiti po povratku Vučića iz Njujorka.

Federika Mogerini je prvi put, na kraju svog mandata, promenila praksu i pozvala Prištinu na taj sastanak, podsetio je Dačić u izjavi za Tanjug i dodao da je zbog Prištine promenila format održavanja skupa i rekla da je pozvala na njega i "partnere".

U formalnom smislu to neće narušiti naš principijelni stav, jer će biti primenjen Gimnih format - i istaknuto samo ime i prezime učesnika bez državnih obeležja. Ali, suštinski gledano to je bilo poptuno nepotrebno jer ima mnogo sastanaka na kojima Kosovo učestvuje i ne treba da bude na mestu do koga razvojem nije stiglo", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, taj sastanak u Helsinkiju i pored učešća Prištine neće biti prilika da se razgovara o nastavku đialoga Beograda i Prištine.

"Neće se tamo razgovarati o dijalogu jer je to sastanak koji se dešava jednom u šet meseci kada predsedavajući EU organizuje sastanak ministara spoljnih poslova koji vodi visoki predstavnik u ovom slučaju Federika Mogerini", rekao je Dačić i dodao da upravo visoki predstavnik šalje poziv i dodatnim učesicima.

"Zbog čega bi Kosovo bilo nagrađeno kada nisu ispoštovali ni berlinske zaključke, ni briselski sporazume, ni mnoge druge dogovore, a uveli su i takse čime su direkno ubili dijalog", upitao je Dačić i podsetio da je i Španija zbog tog poziva protestovala.

Beograd će ići na stastanak, ne zato što mislimo da Kosovo treba da učestvuje već da bi, ako su promenili format i ako će se korostiti Gimnih formula, ostavili do znjanja da Beograd ne gleda sa odobravanjem na takav potez, rekao je Dačić.

Dačić smatra da je Mogerini pozvala Prišitnu da ne bi rekli da ništa nije uradila za njih.

"I eto, pozvala ih je. Do sada ih je pozivala na ručak, a sada na formalni sastanak ali promenivši naziv da nisu kandidati već partneri", rekao je Dačić uz ocenu da su to sve igre.

To su ipak igre koje ne donose nikakvu korist, samo donose političku štetu, rekao je šef srpske diplomatije.

"Ime hrabre zemlje koja je povukla priznanje po povratku Vučića"

Ministar Dačić izjavio je da će ime još jedne hrabre zemlje koja je povukla odluku o poriznanju nezavisnosti Kosova saopštiti po povratku presednika Srbije Aleksandra Vučića iz Njujorka.

Dačić je rekao da su bez obzira što kao narod nismo zadovoljni snagom zemalja koje povlače odluku o nezavisnosti Kosova te odluke za Srbiju veoma važne.

"Potcenjujemo one koji donose takve odluke, a za to je potrebna velika hrabrost jer iza Prištine stoje velike sile koje lobiraju za interese Kosova", rekao je Dačić.

"Tačno je da je 15 zemlja povukla i suspednovala priznanje Kosova. Ta odluka nije od juče, oni su notu naslovili na Vidovdan što nosi neku poruku i još nisam otkrio o kome je reč i neću dok se predsednik ne vrati", rekao je Dačić upitan koja je to 15 zemlja jer se pominje Togo, dok je on lično kazao da je Somalija na putu da ispita svoju odluku zbog Somalilenda.

Dačić je podsetio da sa Vučićem ima dogovor da ne objavljuje ime države, još odonog dana kada je Kvinta izdala saopštenje u kome poziva Beograd da odustane od lobiranja za svoje interese.

Odluku smo doneli da ne ispada da se inatimo i svađamo, rekao je Dačić i dodao da Beograd nastavlja da radi na očuvanju sopstvenih interesa.

Kako kaže situacija po pitanju povlačenja priznanja potpuno je jasna.

"Proces nije gotov i to je ono što najviše boli i što je nateralo velike sile da preispitaju pozicije oko nezavisnosti Kosova", rekao je Dačić. 

Zahvaljujući diplomatskim atkvinostima Srbije i ministra Dačića do sada su odluku o priznavanju nezavisnosti povukle Unija Komora, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Solomonska Ostrva, Palau, Centralno Afrička Republika. 

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 22. avg 2019, 19:09) - anonymous [neregistrovani]

Ne radi to EU radi KosMeta...

EU forsira "nezavisni" KosMet radi sebe,a ne radi Albanaca.EU je,osim pet drzava casnih izuzetaka, priznala "nezavisnost" KosMeta a zatim su poslali svoje ambasadore u Pristinu ne postujuci Rez.SB.UN 1244 niti suverenitet drzave Srbije.I kako sada da se te mocne zapadne drzave distanciraju od KosMeta i ratnih zlocinaca koji ga vode kad bi to za njih znacilo poraz i priznanje da je KosMet sastavni dio Srbije kao sto pise u Rezoluciji SB.UN 1244?
Dakle,Mogerinijeva i njeni sefovi ne cine uslugu Albancima nego pozivanjima i tetosenjem aktuelne zlocinacke vlasti u Pristini stite svoju promasenu politiku koju vode prema Srbima sirom bivse SFRJ od 1991 godine.
Zato drzavnici najjacih zapadnih sila ukazuju najvece drzavne pocasti ratnim zlocincima iz Pristine i spustaju se na njihov nivo.
Zato mislim da bi Srbija,zbog ucesca KosMeta u bilo kom obliku,trebala otkazati ovaj samit u Helsinkiju.

(četvrtak, 22. avg 2019, 18:49) - anonymous [neregistrovani]

Sta da kazem

Tomislave tako je ! Ako oni ucestvuju,mi se zahvalimo i sacekamo da pomenuta gospodja vec jednom ode. Cista provokacija sa njene strane.

(četvrtak, 22. avg 2019, 17:07) - anonymous [neregistrovani]

@@По мојем

Nažalost...absolutno moram da se složim. I topli pozdrav iz Nirnberga.

(četvrtak, 22. avg 2019, 14:04) - Томислав Штутгарт [neregistrovani]

@По мојем

Поштовани Пријатељу, потпуно сте
у праву, али мени се чини да наша
Влада није довољно храбра да то учини,
а Европа би сигуно после тога отворила
мало боље Очи, а Могеринијеву је требало
већ одавно послати у Заборав. Волео бих
кад би се сложили самном.Поздрав од
Томислава из Штутгарта.

(četvrtak, 22. avg 2019, 14:01) - anonymous [neregistrovani]

1244

Samo pametno i po medjunarodnom pravu.
Dobro Dacicu samo nastavi, vazno je da povlace priznanja, kolika i koja je zemlja nije vazno.

(četvrtak, 22. avg 2019, 13:15) - anonymous [neregistrovani]

Po mojem...

Pravilni odgovor na tako nešto bi trebao da bude ne samo da se tim sastanku ne prisustvuje, nego i prekid bilo kakvih pregovora pod "pokrićem" EU i učvršćivanje odnosa sa Rusijom. Pa da vidimo šta će dalje da rade.

(četvrtak, 22. avg 2019, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

G-dine, Dacicu:

Sa velikim postovanjem predlazem da Vi posaljete protesno pismo g-dji Mogerini, I ostalim ucesnicima tog skupa, i da je obavestite da Srbija nece da prisustvuje zato sto je promenjeno pravilo.