Za devet meseci taksi skoro 300 miliona evra manje robe

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je u periodu od 21. novembra do 21. avgusta, odnosno za devet meseci trajanja taksi Prištine, iz centralne Srbije za 298 miliona evra manje robe plasirano na KiM nego u istom periodu prethodne godine.

Ljajić je izjavi Tanjugu precizirao da se na dnevnom nivou manje robe isporuči za 1,087 milion evra nego pre uvođenja taksi.

"To je direktna šteta, a indirektna će biti veća i meriće se, pre svega, u gubitku tog tržišta za naše privrednike iz najmanje dva razloga. Prvi je taj što će privrednici iz zemalja okruženja zameniti naše proizvode, a drugi razlog je negativna kampanja u kosovskim medijima protiv proizvoda iz Srbije", rekao je Ljajić.

U skladu sa tim, Ljajić je poručio da će biti potrebno mnogo vremena za normalizaciju trgovinskih odnosa čak i ako se takse ukinu.

Očekuje da bi u najboljem slučaju takse mogle biti ukinute nakon formiranja nove vlade u Prištini, jer će se ova mera kosovskih vlasti obilato koristiti u predizbornoj kampanji.

"U nedostatku stvarnih ekonomskih rezultata, pitanje uvođenja taksi će se nametnuti kao jedino 'dostignuće' kako bi se došlo do političkih poena i glasova", ocenio je Ljajić.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 22. avg 2019, 19:32) - Воронцов [neregistrovani]

Ако се иста роба прода другим купцима

Онда никаква штета не постоји. Треба бити веома наиван и поверовати у такве приче о неизбежној штети од такси?Ко све у свету није увео разне дискриминаторске намете, па свако настоји да се снађе и да дискриминаторске мере нанесу што мању штету.

(četvrtak, 22. avg 2019, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

Ljajic

Ljajic rece sto i svi u ovom drustvu , ali nerece bas nijednu krivicu ili gresku Srpske politike prema Kosovu, sve po starom…..

(četvrtak, 22. avg 2019, 12:42) - anonymous [neregistrovani]

KUKANJE

Sta stalno kukate takse pa takse.Okreci se dalje i trazite nova trzista,ovako ispada da ce Srbija zbog toga ropasti,sto bi oni to i voleli.Samo im dajete dusevnu hranu kuknjavom.Ja da se pitam i netreba da vam ukinu takse.

(četvrtak, 22. avg 2019, 12:40) - anonymous [neregistrovani]

Resenje

Manje uvoziti robu sa Zapada i eto vam kompenzacija za takse na KiM. Kupujmo domace !

(četvrtak, 22. avg 2019, 12:29) - anonymous [neregistrovani]

pa cekajte jos

mogli ste odmah kontramere uvesti ali bolje se praviti bl .....