Treći sastanak predstavnika vlasti i opozicije na FPN-u

Na Fakultetu političkih nauka održan je treći sastanak predstavnika vlasti i opozicije, a razgovaralo se o medijima. Deo predstavnika opozicije napustio je sastanak pre završetka.

Sastanku su prisustvovali predstavnici SNS-a Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić i Goran Vesić, zatim Žarko Obradović iz SPS-a, predsednik DS-a Zoran Lutovac, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović. Takođe, i Aleksandar Ivanović iz SDS-a, Đorđo Žujović iz LDP-a, Stefan Simić iz PSG-a, Uroš Piper iz DSS-a.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković, predsednik pokreta Dveri Boško Obradović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić prisustvovali su jednom delu sastanka, ali su ga napustili pre završetka.

Uvodni deo sastanka, pola sata, bio je otvoren za medije, nakon čega su razgovori nastavljeni iza zatvorenih vrata.

U uvodnom delu sastanka su predstavnici Crte, Cesida, Transparentnosti Srbija, Asocijacije medija i Lokal presa predstavili analize stanja u oblasti pristupa medijima i kontrole medija u kontekstu izborne kampanje s fokusom na probleme koje je moguće rešiti u periodu do održavanja narednih izbora.

Klačar: Sankcije za medije koji krše izbornu tišinu

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar smatra da bi trebalo da se, posle 20 godina, formira Nadzorni odbor Skupštine koji bi pratio ponašanje medija, imajući u vidu da za to postoji zakonska osnova.

Naveo je da bi trebalo da se uradi monitoring medija, jer je, kako kaže, to način da se utvrdi da li je ravnopravnost učesnika izbora poštovana.

Navodeći da REM sada radi u "okrnjenom" sastavu, Klačar je ukazao da je neophodno da se izaberu novi članovi, kao i da to regulatorno telo odlučuje o predmetima u kratkim rokovima i da o tome obaveštava javnost.

Takođe smatra da bi trebalo uvesti sankcije za medije koji prekrše izbornu tišinu.

Nenadić: Jedna od najvećih opasnosti – odlaganje plaćanja medijske promocije

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić primetio je da postoje problemi kada je u pitanju oglašavanje, navodeći da cenovnici nisu u potpunosti dostupni, kao i da je primećeno da neke stanice direktno prenose izborne skupove.

Naveo je da ne postoji nijedan državni organ koji prati da li je ravnopravnost učesnika u izvornoj trci ravnopravna.

"Kada je reč o problemu praćenja rada državnih funkcionera tokom kampanje, imamo aspekt šta će biti dozvoljeno, a šta neće, predvideli smo čitav niz mera koje mogu da se primene", rekao je Nenadić.

Prema njegovim rečima, problem su i institucije koje se bave medijima, koje, kako je naveo, krše svoje zakonske obaveze ne dostavljajući podatke čak ni po nalogu poverenika i u tom smislu pomenuo REM i Agenciju za borbu protiv korupcije.

Kao "najveću opasnost" naveo je odlaganje plaćanja medijske promocije, a jedan od predloga je da se plaćanje vrši direktno, a ne preko posrednika. 

Kako je rekao, državno oglašavanje nije uređeno na sistemski način, te se, ocenjuje, koristi skrivena kupovina medijskog uticaja. 

Crta traži učestalije izveštaje 

Raša Nedeljkov iz Crte istakao je da je veoma važno da se unapredi rad REM-a, kao i da se vodi diskusija o kriterijumima po kojima će se novi članovi birati.

Crta, kaže, traži učestalije izveštaje u kojima će REM obaveštavati javnost o merenju koliko je koja lista imala prilike da komunicira sa biračima preko televizija sa nacionalnom frekvencijom. 

"Tražimo da REM bude obavezan da odlučuje o svakoj prijavi i da obrazložene odluke objavljuje transparentno i javno", rekao je Nedeljkov.

Janjić: Potrebne krupne promene, a ne šminka 

Predstavnik NUNS-a Dragan Janjić ocenio je da je "žalosna situacija" u medijima proizvod dugoročnog trenda i da neće moći da se reši samo "šminkanjem" pred izbore, te naveo da su potrebne ozbiljne i krupne promene.

Rekao je da je glavni problem što u 21. veku stanovništvo nema dovoljno informacija, te da se 80 odsto građana informiše preko "mejnstrim" medija.

"Naša poruka je: gledajte da stvorite uslove da stanovništvo ima informacije. Nije vaš zadatak da se izborite za poziciju za vašu partiju već da obezbedite ravnopravan pristup informacijama", poručio je Janjić.

Predstavnici UNS-a nisu prisustvovali sastanku, jer nije u potpunosti otvoren za javnost.

Treći sastanak na FPN-u, kao i prethodna dva, organizovali su Fondacija za otvoreno društvo i FPN.

Na prva dva sastanka vlasti i opozicije razgovaralo se o uslovima finansiranja partija tokom izborne kampanje.

SNS: Nastavljamo razgovore, ne pristajemo na nezakonite zahteve

Srpska napredna stranka (SNS) će nastaviti da učestvuje u razgovorima vlasti i opozicije, rekao je član Predsedništva te stranke Goran Vesić i dodao da oni neće pristati na zahtev opozicije "da se Aleksandru Vučiću zabrani da se bavi politikom" i da se nezakonito promeni sastav REM-a.

Vesić je poručio da će SNS raditi u skladu sa zakonom, da je ta stranka spremna da razgovara i ocenio da je na sastanku bilo vrlo konstruktivnih predloga.

Istakao je i da je zakonska procedura u vezi sa izborom članova REM-a jasna i da je za smenu neophodno da se na sednici tog regulatornog tela utvrdi da je neko prekršio zakon i da se tek onda u Skupštini Srbije može glasati o tome.

"Mi poštujemo zakon i u ovoj zemlji će se raditi po zakonu. Kada neko drugi bude na vlasti ako ga građani izaberu, onda možda ne moraju da poštuju zakon i možda mogu hajdučki da smenjuju članove REM-a", rekao je Vesić.

"Nažalost, deo opozicije je ovo shvatio kao mogućnost da (Dragana) Đilasa vrate u REM i RTS i mogućnost da se mi dogovorimo da se Aleksandru Vučiću zabrani da se bavi politikom", rekao je Vesić.

Dodao je da je deo opozicije današnji dijalog shvatio kao način da im se omogući da dođu na vlast ali bez izbora, i da zauzmu sve medije, te da uređuju ko će šta da piše.

Funkcioner SNS-a Vladimir Orlić, povodom preporuke nevladinih organizacija da se formira nadzorni odbor u Skupštini Srbije koji bi kontrolisao ponašanje medija, rekao je da su se oko toga "svi razumeli"

"Mislim na sve nas koji smo se bavili današnjom temom. Mi smo gledali pre svega da se bavimo stvarima koje su predložile nevladine organizacije", rekao je Orlić.

Kada je reč o zahtevima SZS-a o promenama u REM-u i RTS-u, Orlić je rekao da "niko nije doneo papir da se bilo šta potpiše".

"Do 15. septembra izabrati novi Savet REM-a" 

Predsedavajući Savezu za Srbiju (SZS) Nebojša Zelenović izjavio je da je SZS na sastanku predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka izneo konkretan zahtev da se do 15. septembra u Skupštini izabere novi savet REM-a.

Posle sastanka je rekao novinarima da se traže visokostručne osobe koje će biti izabrane konsenzusom. "Ako nemamo to rešenje do 15. septembra, onda ulazimo u bojkot", rekao je Zelenović i dodao da je to uslov za nastavak razgovora.

Predstavnik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski rekao je da ne vidi mogućnost da se dođe do racionalnog epiloga.

"Govorilo se o mnogo problema. Rasprava je ličila na raspravu o medijskoj strategiji. Nije realno da se ti problemi stave na sto i razrešavaju. Treba se koncentrisati na ono što treba uraditi do izbora", rekao je Veljanovski.

Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije ocenio je da bi sastanci bili uspešniji kada bi učesnici mogli da se usaglase oko nekih zaključaka i time stvore obavezu prema javnosti.

"Sve što bude dogovoreno treba da dobije ozakonjenje i verifikaciju kroz Narodnu skupštinu", rekao je Đurić i dodao da ne planira bojkot budućih sastanaka.

Đorđo Žujović iz LDP rekao je da danas pesimista jer su neke stranke već donele odluku o bojkotu izbora i budućih sastanaka.

"Liberalno-demokratska partija još nije donela odluku o bojkotu izbora i apsolutno kažem da u slučaju da nema dogovora narednih nedelja i meseci svu odgovornost i krivicu nosiće stranke vladajuće koalicije i predsednik Aleksandar Vučić da nema nameru da se povlači iz kampanje", konstatovao je Žujović.

Uroš Piper ispred DSS-a ocenio je da je medijska situacija loša i da je ta stranka dala predlog kako da se ona poboljša.

"Sve televizije sa nacionalnom frekvencijom i javni servisi trebalo bi da uvedu u informativne emisije 15 minuta stranaka onako kako su zastupljene u Skupštini, kao i dve debatne emisije", rekao je Piper. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво