Vulin: Sledeće godine stižu helikopteri iz Rusije, sami biramo šta ćemo da nabavimo

Delegacija Ministarstva odbrane boravila je u Rusiji na poziv ruskog ministra odbrane. Tom prilikom obišli su fabriku “Rostvertol“ koja će u prvom kvartalu naredne godine isporučiti četiri nova helikoptera Vojsci Srbije, prisustvovali su i finalu tenkovskog biatlona u kom je ekipa Vojske Srbije zauzela osmo mesto. Tokom boravka u Rusiji, srpski ministar odbrane sastao se sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je za RTS rekao da se sporazum predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića dobro razvija, kao i da su ušli u drugu faza rada na "migovima". 

"Obezbedili smo da nesmetano stigne 10 BRDM-2 oklopnih vozila, sa ministrom Šojguom smo razgovarali o tome da ih stigne još, stići će i tenkovi koji su dogovoreni", rekao je Vulin.

Ukazao je da će u prvom kvartalu sledeće godine stići i četiri Mi-35 helikoptera, kao i tri Mi-17 helikoptera.

Vulin je rekao i da Srbija i Rusija nikada nisu imale toliko zajedničkih aktivnosti. Nastaviće se saradnja kada su u pitanju vojne vežbe, prenos iskustva, obrazovanje kadrova.

"Imamo veoma plodnu, široku saradnju koja se sprovodi u skladu s politikom vojne neutralnosti", naveo je Vulin.

Istakao je da sarađujemo i sa istokom i zapadom – sami biramo prijatelje, naoružanje i obrazovanje za naše kadrove.

"Mi smo naručili i već dobijamo HA-145 helikoptere francusko-nemačke koprodukcije, naručili smo i rakete 'mistral' iz Francuske, a vidite koliko naoružanja nabavljamo s prostora Ruske Federacije. To je vojna neutralnost, sami birate, donosite odluke i uzimate šta je najpotrebnije vašoj zemlji", rekao je Vulin.

Ministar odbrane je rekao i da je velika čast što je Srbija pozvana da 2020. godine učestvuje u Paradi pobede na Crvenom trgu.

"Kada budemo marširali Crvenim trgom, čitav svet će videti da smo dostojni svojih predaka. Zahvalan sam ruskom rukovodstvu jer su našli načina da pokažu koliko nas cene", zaključio je Vulin.

Vulin je komentarisao i otvarnje auto-puta "Miloš Veliki". Rekao je da je bio svedok nekoliko vlada, kada u teškim vremenima nije bilo dovoljno novca i kada se razmišljalo da se odustane od ovog poduhvata.

"Menjali su se ministri saobraćaja, menjali su se ministri finansija, ali predsednik Vučić je bio odlučan da se auto-put mora napraviti, ne samo ovaj, već da cela Srbija mora biti premrežena auto-putevima. Mi danas vidimo plod te posvećenosti i te upornosti", naglasio je ministar Vulin. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво