Dačić: U ovom trenutku manje od 100 država priznaje Kosovo

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za RTS da će sledeće sedmice saopštiti ime 15. države koja je povukla odluku o priznanju Kosova i Metohije. Povodom isticanja kosovske zastave na ostacima pravoslavne crkve u Novom Brdu, Dačić navodi da se međunarodna zajednica obavezala da će sačuvati srpsko kulturno-istorijsko nasleđe na KiM. Za predstojeći sastanak u Helsinkiju će se, kaže, dogovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ivica Dačić je, komentarišući najnovije provokacije, na Kosmetu, kada je na ostacima pravoslavne crkve Svetog Nikole na Novom Brdu, na srednjovekovnoj srpskoj tvrđavi, istaknuta kosovska zastava, rekao da to, nažalost, nije ništa novo.

"Reč je o jednoj stalno prisutnoj tendenciji da se zatre srpsko prisustvo na KiM, jer se time ruši koncept onih koji se zalažu za nezavisno Kosovo, jer se pokazuje da su oni etničkim čišćenjem Srba oni došli do neke većine. I to pokazuje da kada su nastali srpski spomenici, a predstavljaju deo srpske istorije, da su oni u to vreme činili izuzetnu manjinu ili ih nije bilo, čak i po turskom popisu iz tog vremena", rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

To je, kaže, bilo nastojanje da se učlane i u Unesko, navodeći da je tada bila tendencija i da se ti spomenici proglase za albanske.

"Čuli ste šta je Hodžaj rekao pre neki dan da to nisu srpski spomenici, nego spomenici Kosova, čuli ste šta kažu za Dečane, da su to albanski pravoslavci. Možemo da alarmiramo međunarodnu zajednicu, ali je problem što međunarodna zajednica ne reaguje na takve provokacije, nema osude takvih događaja", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nema osude ni nekih drugih događaja.

Međunarodna zajednica preuzela obavezu čuvanja spomenika 

"Videli ste iz saopštenja Kvinte da su izjednačili, pokušali da naprave veštačku ravnotežu odgovornosti i krivice za stanje na Kosovu i Metohiji, iako je Srbija sve ovo vreme bila veoma konstruktivna", dodao je Dačić.

Nije, navodi, primetio nijednu reakciju u vezi sa Novim Brdom.

"Inače, Novo Brdo je jedan od istorijskih centara Srba. To je bio jedan veliki grad, čak se poredi sa nekim evropskim prestonicama u to vreme, jer je bio najpoznatiji rudnik u to vreme u Evropi. Naravno, tu su srpske crkve i manastiri. Zato je bila i njihova želja je da se učlane u Unesko kako bi to srpsko blago prešlo u ruke Albanaca, ali u tome nisu uspeli", naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da se apeluje na međunarodnu zajednicu, jer se ti objekti nalaze na teritoriji gde većinu stanovništva čine Albanci.

"Kao posledica etničkog čišćenja tu Srbi čine manjinu. Međunarodna zajednica je preuzela obavezu da štiti sva prava i SPC, vernika i kulturno-istorijskih spomenika. Neka pokažu samo jedan albanski spomenik iz tog vremena. Zato prisvajaju naš. Nema ga zato što ih nije bilo u to vreme. Oni bi time priznali da su učestvovali u etničkom čišćenju", istakao je Dačić.

Naredne nedelje 15. država će povući priznanje Kosova 

Navodi da ima još zemalja koje će povući priznanje Kosova.

"Predsednik Vučić mi je rekao da ove nedelje ne radimo ništa na tome da ne bi ispalao da se inatimo ili da to radimo zbog Kvinte. Mi imamo kontinuiranu aktivnost sa zemljama koje su priznale Kosovo ili nemaju jasan stav oko Kosova i krenuli smo od spiska koje su vlasti u Prištini dale od 116 zemalja koje priznaju Kosovo. Mi smo demontirali taj spisak i tih zemalja je ispod sto. Postoji 14 zemalja koje su povukle priznanje", rekao je Dačić.

Sledeće nedelje će, navodi, reći koja je 15. država koja će povući priznanje Kosova.

"Ta država je poslala notu Kosovu. Oni stalno govore da lažemo, kako je to naša propaganda, a a sada odjednom to postaje zahtev. To boli zato što su mislili da je to završen proces. Taj proces nije završen. Pitanje povlačenja priznanja je rezultat toga da smi mi vratili pitanje KiM za pregovarački sto. Od 2012. je 20 i nešto zemalja priznalo Kosovo. Pa kako to nije smetalo dijalogu. Kako to ne smeta kada Madagaskar prizna Kosovo, a smeta kada povuče priznanje", istakao je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, najjače zemlje lobiraju za Kosovo.

"A mala Srbija sad njima predstavlja problem kao da smo mi jači od tih zemalja. Sve te zemlje shvataju da to pitanje nije rešeno. Sve te zemlje koje su povukle odluku o priznavanju daju prednost dijalogu", naveo je Dačić.

Sastanak u Helsinkiju

Odlazeća šefica diplomatije Federika Mogerini je, kako prenose mediji, na sastanak ministara zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji pozvala predstavnike Prištine, što nije praksa.

"Svaki put kada neko predsedava EU, a sada je to Finska, ta zemlja organizuje sastanak ministara spoljnih poslova koji zakazuje visoka predstavnica i pozivaju se ministri kandidata za članstvo. I sada prvi put, iako to od nje niko nije tražio, i to poslednji put u svom mandatu, kao da želi da ostavi neki legat Borelu, nije Finska kriva, Mogerinijeva je odlučila da pozove partnere EU na Zapadnom Balkanu. To je urađeno samo da bi Kosovo moglo da bude prisutno", istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je upita po čemu je to Kosovo zaslužilo takav poziv Federike Mogerini.

"Posle taksi, incidenata, pokušaja pravljenja vojske koja je protiv Rezolucije 1244, posle neispunjavanja Briselskog sporazuma koji bi ona trebalo da garantuje kao naslednica Ketrin Ešton. Očigledno da na kraju mandata ona želi da pokaže da je nešto uradila za Kosovo, ali to nije korektno prema Srbiji", kazao je Dačić.

Na tom sastanku, navodi, neće biti državnih obeležja, već samo ime i prezime.

"Konsultovaću se sa Vučićem, jer svaku odluku iz domena spoljne politike moramo dobro da promislimo. Koliko bi se nama isplatilo da ne idemo. Ispalo bi da nas optužuju da ne želimo dijalog, nastavak dijaloga. Najverovatnije će se ići na sastanak. Mogerinijeva je to uradila uz pismeno protivljenje Španije", rekao je Dačić.

Do sada Kosovo, ističe, nikada nije ni bilo pozivano.

"Oni nisu nikakva zemlja kandidat. Oni nisu zemlja, već se u dokumetima EU definišu kao teritorija, sa zvezdicom, jer nije rešeno pitanje statusa. Od Bugarske i njenog predsedavanja je Kosovo pozivano na ručak, ne u formalnom delu. Sada se prvi put poziva. Da li je to nagrada za takse? Neće međunarodna zajednica da pritisne Prištinu", naveo je Dačić.

Ako su Srbi opozicija u Crnoj Gori, ne znači da nemaju prava

Ivica Dačić je, povodom odbijanja Suda u Skoplju da izruči Srbiji bivšeg pripadnika OVK Tomora Morinu, rekao kako ne bi mogao da kaže da je to iznenađenje, ali da je svakako kršenje međunarodnih propisa.

"Severna Makedonija je glasala za ulazak Kosova u Interpol. Pa što ne poštuje poternice Interpola. Jer nije on hapšen po nacionalnoj, nego međunarodnoj poternici. Da li je on počinio ratni zločin ili nije i da li će on na Kosovu odgovarati – neće. Ovo je jedan neprincipijelni akt, kao što su pustili Haradinaja u Francuskoj. I to je pokazatelj velike politizacije, da ratni zločini protiv Srba mogu da ostanu nekažnjeni. To je jedna štetna i loša poruka i ne doprinosi stabilizaciji prilika u regionu", rekao je Dačić.

Komentarišući najavu vlasti Crne Gore da će podići krivične prijave protiv organizatora humanitarnog koncerta, Dačić je naveo da Srbija želi korektne odnose sa svima.

"Mi nemamo bliži narod od crnogorskog, ali je za ljubav potrebno dvoje. Ne znam šta je loše u humanitarnom koncertu za Srbe na Kosovu i Metohiji. Ne znam šta je loše u srpskim pesmama, sa 'Tamo daleko', koja nema nikakve veze sa aktuelnim dešavanjima. Toliko ima crnogorskih pesmama u Srbiji, i niko nije reagovao", kazao je Dačić.

Dodaje da bi bilo u interesu svih da se spuste tenzije.

"Zamislite da ima Albanaca trećina u Crnoj Gori koliko ima Srba. Da li bi se tako ponašali prema njima. Vidite kako se u Severnoj Makedoniji ponašaju prema Albancima. Prava Srba u Crnoj Gori – ako su Srbi opozicija u Crnoj Gori, ne znači da nemaju prava", zaključio je Dačić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво