Đurić: Akt nasilnog brisanja istorije

Direktor Kancelarije za Kosov i Metohiju Marko Đurić reagovao je na to što su kosovske institucije istakle kosovsku zastavu na srednjovekovnoj srpskoj tvrđavi u blizini Novog Brda.

Marko Đurić je naveo da je tvrđava Novo Brdo jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta.

"Svaki pokušaj da se ona prikaže u drugom svetlu je ništa drugo do akt nasilnog brisanja istorije, sračunat sa ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na Kosovu i Metohiji", ukazao je Đurić.

Podseća da je Novo Brdo u srednjem veku bilo multietnički grad, u kojem su živeli Srbi, Sasi, Grci, Dubrovčani i mnogi drugi. U tom vremenu, dodaje, Kosovo i Metohija je pod upravom srpskih monarha i vlastele bilo mesto dodira kultura i civilizacija.

"Oni koji danas žele da Kosovo učine monoetničkim nisu slučajno izabrali Novo Brdo kako bi drskim i beskrupuloznim provokacijama i falsifikovanjem istorije sakrili činjenicu da je Kosovo i Metohija, u vreme kada je bilo srce srpskog etničkog prostora, bilo jedna od najbogatijih i kulturno najnaprednijih oblasti Evrope", istakao je Đurić u saopštenju.

Dodaje da je isticanje zastave samoproglašenog Kosova na Novom Brdu čin grubog istorijskog revizionizma, ali i neka vrsta osvete braniocima toga grada, zbog čije istrajnosti je ta tvrđava do danas ostala simbol srpskog junaštva i otpora.

"Novo Brdo nikada neće biti 'kosovarski' istorijski spomenik, i nakon ovoga možemo samo da se zapitamo šta je sledeće – možda postavljanje crnih albanskih orlova umesto krstova na kupole srpskih srednjovekovnih crkava?", upitao je Đurić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 16. avg 2019, 04:10) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Акт насилног брисања историје

Е мој Марко не раде то они без подршке оних што су им дали независност. Још горе ствари следе. Важно је само да се никада не потпише предаја. Треба само прогласити окупацију и завршити са тим. Са ким да се преговара?