"Japan ceni uzdržanu poziciju Srbije, Priština da ukine takse"

Pred kraj posete japanskog ministar spoljnih poslova Taroa Konoa, njegov zamenik sekretara za štampu Jun Saito podelio je sa srpskim novinarima utiske o razgovorima koje je ministar vodio, njihovim rezultatima i detaljima posete.

Jun Saito navodi da je poseta, tokom koje su glevne teme bila regionalna i bilateralna pitanja, protekla u veoma prijateljskoj atmosferi.

"Posebno sam bio impresioniran time što je ministar Ivica Dačić bio iskreno srećan što je domaćin našem ministru. Posetu je srpska strana organizovala veoma dobro i ozbiljno ali su ministrov neposredan pristup i povremene šale opustile atmosferu i osećala se srdačnost", rekao je zamenik sekretara za štampu japanskog šefa diplomatije.

Glavne teme razgovora koje su dvojica ministara vodila pre podne bili su bilateralni odnosi, pitanja Balkana, ekonomska saradnja Srbije i Japana i razmene poseta mladih ljudi i sportista.

Prema njegovim rečima, ekonomski deo razgovora bio je jako dobar.

"Japan ima već neke investicije u Srbiji i to značajne. Tu su ‘Japan tabako internešnal' a ulagala je i ‘Tojota'... Iz tog iskustva a i inače, Japan vidi da je Srbija dobro mesto za invbestiranje iz više razloga, između ostalog i zato što imate kvalitetnu radnu snagu. Potrebno je samo da te dobre informacije o Srbiji širimo među potencijalnim japanskim investitorima. Dobro je što je Vaša delegacija Privredne komore Srbije bila na konferenciji o ulaganjima u Maju u Diseldorfu", rekao je Jun Saito.

Sledeće godine Japan je domaćin Olimpijskih igara i Jun kaže da se mnoge lokalne zajednice prijavljuju se da prime sportiste, omoguće im mesta za treninge, ali oni hoće da prime i ljude iz tih zemalja iz kojih dolaze timovi.

"Treba da iskoristimo takve prilike kao i one koje se pružaju u drugim formatima kao što je Inicijativa za saradnju na Zapadnom Balkanu ili programi razmene pod okriljem Berlinskog procesa."

Osvrćući se ponovo na jutrošnje razgovore dvojice ministara, gospodin Jun kaže da je pred kraj razgovora ministar Dačić pokrenuo pitanje Kosova i objasnio japanskom gostu stavove Srbije, probleme sa kojima se Srbija suočava i u pregovorima sa Prištinom i na terenu.

Ministar Taro nije stigao da odgovori na tu temu tokom zvaničnog dela posete ali se ona razmatra tokom radnog ručka. Gospodin Jun je novinarima izneo stav Japana sa kojim je delegacija doputovala u Beograd.

"Japan smatra da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine osnova stabilnosti u regionu. Mi podržavamo Briselske pregovore pod okriljem EU i nadamo se da će im obe strane i u budućnosti ostate privržene. Izuzetno cenimo uzdržanu reakciju Srbije na situaciju na terenu, posebno kod uvođenja taksa od 100 procenata na srpsku robu. Japan traži od Kosovo da što pre ukine te takse. Ohrabrujemo razgovore, da obe strane sednu za sto i urade ono što treba da se uradi", istakao je Jun.

Sagovornici su se dotakli i tema koje su važne za gosta pa je japanski ministar izneo pozicije Japana o situaciji u Istočnokineskom moru, odnosima sa Južnom Korejom i incidentima sa lansiranjem severnokorejskih raketa.

"Japan je sa Srbijom uspostavio diplomatske odnose 1882. godine i mi sa nestrpljenjem iščekujemo da zajedno proslavimo Godišnjicu tih odnosa 2022", kaže gospodin Jun i dodaje da Japan ceni to što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u oktobru prisustvovati ceremoniji krunisanja novog japanskog cara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво