Srbija pamti solidarnost Japana

Ministri spoljnih poslova Srbije i Japana, Ivica Dačić i Taro Kono ocenili su da se bilateralni odnosi dveju zemalja na uzlaznoj putanji na političkom i ekonomskom planu i najavili da odmah počinju pripreme za obeležavanje 140 godina prijateljstva Srbije i Japana naredne godine.

Ivica Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za medije, izrazio zadovoljstvo što je posle 18 godina jedan japanski ministar posetio Srbiju.

Dačić je naveo da ta poseta, kao i najavljeno prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučić na ustoličenju japanskog cara Naruhita u oktobru govori o produbljivanju odnosa Beograda i Tokija.

Prema njegovim rečima, Srbija je ponosna na dugu tradiciju političkih odnosa sa Japanom.

Dačić je naveo da se sa ministrom Konom dogovorio da 1882. godinu, godinu prepiske srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija, ustanove kao godinu prijateljstva dve zemlje.

"To znači, da već od danas počinjemo sa pripremama za obeležavanje 140 godina od prijateljstva Srbije i Japana, što će biti 2020. godine", kazao je Dačić dodajući da je dobar povod i da će Beograd pozvati japansku carsku porodicu da poseti Srbiju.

Bilateralni odnosi Srbije i Japana su, kaže, sve bolji i na političkom, ali i na ekonomskom planu, a uz to je pojačan interes japanskih investitora za srpsko tržište.

"Želimo da Japan ovde bude što više prisutan"

Dačić se zahvalio japanskom ministru na tome što su bili uzdržani prilikom glasanja u Unesku i Interpolu za članstvo Kosova, iako su priznali nezavisnost Kosova.

"Mi to izuzetno cenimo, jer smatramo da svi treba da sačekaju kraj dijaloga i postizanje kompromisa, a ne da se vuku jednostrani potezi, kao što je učlanjivanje u određene međunarodne organizacije", kazao je šef srpske diplomatije.

Dačić je japanskom kolegi rekao da Srbija želi mir, dogovor, kompromis, ali da ne može da prihvati jednostrane akte koji ugrožavaju nacionalne i državne interese.

Ekonomski odnosi su, dodaje, u uzlaznom periodu, dobijaju na intenzitetu, beleži se porast interesovanja japanskih kompanija za naše tržište, navodeći da je prošle godine spoljno-trgovinska razmena sa Japanom iznosila 180 miliona evra, što je više u odnosu na prošli period, ali može da bude i više.

Kako je rekao, Srbija je zainteresovana i za saradnju u naučno-tehnološkoj oblasti, oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, sporta.

"Želimo da Japan ovde bude što više prisutan, to nije vezano samo za pitanje ekonomije, već i u drugim oblastima. Srbija je veoma dobro mesto za japanske investicije, zato što japanske kompanije žele prisustvo u Evropi, a to prisustvo znači ostvarivanje što većeg profita, a to znači i što manje dažbine", kazao je Dačić naglašavajući da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini i sa istokom i sa zapadom, kao i sa svim zemljama u regionu.

Šef srpske diplomatije se zahvalio Japanu na tehničkim i materijalnim donacijama i naveo da je ta zemlja Srbiji donirala ukupno za 20 godina 507 miliona evra.

"Pamtimo i solidarnost Japana prilikom poplava, kao i pomoć pri migrantskoj krizi", rekao je Dačić.

Kono: Japan nastavlja da podržava ekonomske reforme u Srbiji 

Taro Kono je naveo da bi trebalo češće organizovati posete zvaničnika dve zemlje i zahvalio je Dačiću na gostoprimstvu.

"Naši odnosi su značajno produbljeni od posete premijera Abea prošle godine", rekao je Kono i dodao da je danas sa šefom srpske diplomatije razmatrao načine na koji mogu da se unaprede bilateralni odnosi u različitim oblastima, kao i da se započnu pripreme za obeležavanje 140 godina prijateljstva.

Navodi da su razmenili mišljenja o načinima za unapređenje ekonomskih odnosa i dodaje da je Srbija izvor visoko kvalifikovane radne snage, kao i da je pokazan izuzetan napredak u ekonomskim reformama i fiskalnoj konsolidaciji.

Kako kaže, smatra da je najvažnije da se japanska poslovna zajednica informiše o uslovima koji se u Srbiji nude.

Prema njegovim rečima, i poslovno okruženje u Srbiji je unapređeno.

Stabilnost Zapadnog Balkana nije samo regionalno i evropsko pitanje, istakao je Kono i dodao da je to strateško pitanje i za Japan.

Japan, kaže, pozdravlja ulogu Srbije u promovisanju mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i dodao da će Japan nastaviti da podržava ekonomske reforme u Srbiji i pristupanje Srbije EU.

"Japan podstiče i saradnju zemalja unutar regiona Zapadnog Balkana", kazao je Kono.

Navodeći da će Japan sledeće godine biti domaćin Olimpijskim igrama, Kono je kazao da je Srbija poznata kao velika sportska nacija i poželeo je svim srpskim sportistima uspeh.

Pošto je hobi japanskog ministra gledanje fudbalskih utakmica, što mu piše i u zvaničnoj biografiji, na sastanku se razgovaralo o fudbalu - od Piksija koji je u Japanu ostao zapamćen i kao igrač i kao trener, do Takume Asana, prvog Japanca u dresu Partizana koji je protiv Malatije dao gol.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво