Đurić: Pokušaj veštačkog izjednačavanja Beograda i Prištine

Saopštenje Kvinte u kojem se Priština poziva da ukine takse, a Beograd da prestane da traži povlačenje priznanja Kosova, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ne vidi kao iznenađujuće. Srbija će spoljnu i unutrašnju politiku voditi isključivo u svom interesu, poručio je za RTS Đurić.

Marko Đurić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da bi iznenađenje bilo da je Kvinta, devet meseci nakon uvođenja taksi, rekla Prištini da će da upotrebi mehanizme Cefta i SSP, da bi izvršila pritisak.

Kaže da je na delu pokušaj veštačkog izjednačavanja zato što Priština krši međunarodno pravo, Cefta sporazum i SSP kao i sve norme vezane za protok robe, ljudi i kapitala, a Beograd se poziva da prestane da brani da Priština bude član u međunarodnim organizacijama koje su rezervisane za suverene i nezavisne države.

"Naše je da ukažemo na to, da ne ćutimo, ne može biti veštačke uranilovke, i da nastavimo da razgovaramo", istakao je Marko Đurić.

Druga stvar koju prepoznaje kao problematičnu je to što je iz saopštenja jasno kako Kvinta vidi cilj budućeg dijaloga, a to je priznanje Kosova i Metohije na celoj teritoriji.

Navodi da je situacija ozbiljna i teška i da je predsednik Srbije bio u pravu kada je rekao da nas očekuje teških sedam ili osam meseci.

Đurić kaže da se obično vidi odnos u kojem je deo međunarodne zajednice nekome majka a nekome maćeha, i da se zbog unutrašnjih problema u Prištini vrši dodatni pritisak na srpsku stranu.

"Nismo mi podneli zahtev protiv Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, nego su oni to tražili mimo bilo kog sporazuma", istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Navodi da je za Srbe posebno osetljivo pitanje članstvo u Unesku jer su na delu pokušaji otimanja kulturne baštine koji se više i ne kriju.

Podsetio je na nedavne izjave Envera Hodžaja koji je rekao da sve crkve i manastiri na KiM predstavljaju kosovsku baštinu i imovinu kosovskog naroda.

Politika u srpskom interesu 

Marko Đurić je poručio da Beograd ima ozbiljan i racionalan odnos prema svima ali da niko ne treba da očekuje da Srbija svoju spoljnu i unutrašnju politiku vodi na bilo koji način osim u svom interesu.

Govoreći o sastanku sa novim ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocanom Harčenkom, Đurić je istakao da Srbija i Rusija imaju vekovne bratske i prijateljske odnose.

Takođe, ukazao je i da je predsednik Vučić dobio najviše rusko državno odlikovanje što dokazuje da odnose dve zemlje karakteriše visok stepen poverenja.

Rusija se trudi da podrži stavove Srbije o KiM, dodao je Đurić i naveo da je zahvalio ruskom ambasadoru na tome.

"Trudio sam se da ga upoznam sa situacijom na terenu, kako žive Srbi, koji su izazovi i šta dodatno može da se uradi da se položaj Srba olakša", naveo je Đurić.

Đurić kaže da uprkos unutrašnjim neslaganjima, u Prištini postoji saglasnost da se nastavi pritisak na Srbe i da se tamo takmiče ko će da zauzme tvrđi stav po tom pitanju.

"Naše je da čuvamo srpsko jedinstvo na KiM i da sve pozicije u deset opština sa srpskom većinom zadržimo kroz Srpsku listu. Da ne dozvolimo podele jer je jasno da će biti pritisaka i po tom pitanju", istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Poručuje da mogu da posotoje političke razlike u drugim delovima zemlje ali da na KiM Srbi moraju da budu monolitni i jedinstveni, složni u nastupu prema Albancima. 

broj komentara 18 pošalji komentar
(petak, 16. avg 2019, 06:39) - Natasa [neregistrovani]

Vucic

Ne damo ono što nam pripada!

(četvrtak, 15. avg 2019, 14:55) - Gorana [neregistrovani]

Komentar

Njima je u interesu da destabilizuju Balkan.

(četvrtak, 15. avg 2019, 11:48) - Marko [neregistrovani]

Ultimatum

Stajanjem na stranu Prištine, zemlje Kvinte su pokazale da im nije ni do prava ni do pravde. Izjednačavanjem onoga što je uradila Priština sa našim aktivnostima kako bi osujetili protivpravno priključenje dela naše teritorije raznim međunarodnim institucijama, pokazuju da za njih postoji samo jedan ishod pregovora. Ako je tako, zar su to onda zaista pregovori? Meni se čini da je to ultimatum. Na to ne pristajemo.

(četvrtak, 15. avg 2019, 11:45) - anonymous [neregistrovani]

Sramno

Iako zapad pokušava veštački da stvori državu Prištinu ,Srbija se bori za svoj narod na KiM i svoju teritoriju.

(četvrtak, 15. avg 2019, 11:22) - Воронцов [neregistrovani]

Како неко може припадати ЦЕФТИ, а увести таксе ?

Зашто неке државе не би одустале од незаконито створене тзв државе Косово? И зашто Србија не би охрабривала земље које хоће повући прузнање тзв. Косова јер су схватиле да је то незаконито учињено.

(četvrtak, 15. avg 2019, 11:12) - jelena [neregistrovani]

b

Uprkos ogromnom pritisku, Srbija se nikada nece odreci svojih interesa i svog naroda na KiM.

(četvrtak, 15. avg 2019, 10:44) - anonymous [neregistrovani]

Kompromis

Jedinstvo i sloga se moze sacuvati samo ako se drzimo svi zajedno.
Molimo sve da budemo ujedinjeni da Srbija moze da se oporavi od svega.

(četvrtak, 15. avg 2019, 10:42) - Jahorina [neregistrovani]

jedinstvo

Kada su u pitanju nacionalni interesi, onda moramo biti jedinstveni.

(četvrtak, 15. avg 2019, 10:40) - anonymous [neregistrovani]

Vidjenje

Nije to odnos dve drzave,a tzv Kosovo nece ni biti drzava ako mi budemo pametni i cvrsti.

(četvrtak, 15. avg 2019, 10:08) - Ena [neregistrovani]

Kosovo

Srbija nece da radi suprotno svojim interesima bez obzira sta drugi traže, nastaviće da vodi politiku koju do sada vodila boreći se za Srbe sa Kosova jer drugi niko neće.