Ministarstvo kulture: Hodžaj da pogleda istini u oči

Ministarstvo kulture i informisanja reagovalo je saopštenjem na izjavu Envera Hodžaja o crkvama na Kosovu i Metohiji, preporučivši mu da u sebi pronađe snagu da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama u brojnim domaćim i međunarodnim, naučnim i stručnim izvorima.

Potpredsednika takozvane kosovske vlade u ostavci, izjavio je ranije da Srbija manipuliše činjenicama, prisvajajući crkvene objekte kao svoje.

Iz ministarstva navode da su u monografiji "Crkva Sv. Nikole - Katedrala Novog Brda", eminentnih arheologa Marka Popovića i Igora Bjelića objavljenoj 2018. godine, dati rezultati istraživanja vršenih 2015. i 2016. godine na ovom terenu, koji su jasno dokazali poreklo i stil ovog hrama.

"Ponovićemo ono što tvrde i svi drugi autoritativni istorijski i stručni nalazi, a to je činjenica da se radi o ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu", stoji u saopštenju.

Ističu i da bi takozvane prištinske vlasti trebalo da se pozabave istraživanjem, definisanjem i afirmacijom albanskog materijalnog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, dodajući da im u tom poduhvatu žele svaki uspeh.

"Svoj stav o srpskom kulturnom nasleđu, pored brojnih ostalih rušilačkih poteza, čitavom svetu su pokazali i 2004. godine", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva naglašavaju da raskošna srpska spomenička baština na Kosovu i Metohiji, koja je ponos evropske i svetske kulture, sjaji kroz vekove i da će tako zauvek biti.

"Ministarstvo kulture i informisanja u dilemi je da li da pozove Hodžaja da se uzdrži od izgovaranja besmislica i neistina ili da ga ohrabri da to čini i dalje, kako bi svetsku javnost detaljno upoznao sa agresivnim pokušajima otimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji", piše u saopštenju ministarstva. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 14. avg 2019, 21:57) - anonymous [neregistrovani]

Geografski pojmovi na KosMetu....

Svi geografski pojmovi na KosMetu nose srpska imena,sela,gradovi,planine,rijeke,crkve,manastiri, kao i sami nazivi Kosovo i Metohija sto jasno govori ko je tu od pamtivijeka zivio.Ni jedan geografski pjam na Kosmetu ne nosi albansko ime.Turski popisi stanovnistva na KosMetu iz 15 vijeka jasno pokazuju da su tu,u velikoj vecini,zivjeli Srbi,a da je albanaca bilo samo 36 porodica.
Neka se Hodzaj zapita od koga vojska UN brani crkve i manastire na KosMetu i ako su albanske zasto ih ruse i pale?Mislim,da Hodzajeva prica stvarno nema nikakve veze sa realnoscu.