Kuburović o odluci Suda u Skoplju: Politika iznad prava i pravde

Ministarka pravde Nele Kuburović reagovala je povodom odluke Vrhovnog suda Severne Makedonije da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju Tomora Morine Republici Srbiji ističući da je takva odluka pokazatelj da je još jednom politika bila iznad prava i pravde.

"Nažalost, ovakvom odlukom Severne Makedonije, još jednom je politika bila iznad prava i pravde. Ovo je velika sramota za međunarodno pravo, ali je još veći udar i velika tuga za porodice žrtava koje već decenijama čekaju pravdu za svoje najbliže", istakla je Nela Kuburović.

Dodala je da iako su organima Severne Makedonije bili dostavljeni svi potrebni dokazni materijali, odlučeno je suprotno istini i činjenicama.

"Srbija neće odustati da traga za počiniocima najtežih dela protiv čovečnosti, bez obzira na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost. To dugujemo žrtvama i njihovim porodicama", zaključila je Kuburovićeva.

Vrhovni sud u Skoplju potvrdio je rešenje Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Tomora Morine Republici Srbiji.

U obrazloženju se navodi da je Tomor Morina "državljanin Kosova i Velike Britanije, a ne Srbije", te da je krivično delo za koje se tereti "počinjeno na teritoriji Republike Kosovo koja je pod upravom Ujedinjenih nacija prema rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 iz 10. juna 1999. godine".

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 15. avg 2019, 07:25) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Одлука суда у Скопљу

Да је наша влада озбиљна повукла би одмах амбасодора из Скопља и предузела одговарајуће мере.