Kosovo: Problematična najava pregovora

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da je najava tehničkih pregovora između Beograda i Pritine "delikatna". Priština: Nema novih pregovora.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da je najava tehničkih pregovora između Beograda i Pritine "delikatna".

"Razgovori sa UNMIK-om su mogući ali nisu mogući direktni kontakti sa predstavnicima privremenih institucija", rekao je Ivanović. "Razgovori će se odvijati kao i do sada. Beograd sa UNMIK-om, UNMIK sa Prištinom i samo tako je moguće postići sporazume koji će biti održivi na terenu.

Ivanovićeva izjava usledila je posle najave portparola UNMIK-a Rasela Gikija da će početkom 2009. godine doći do nove runde tehničkih razgovora srpskih, albanskih i međunarodnih zvaničnika.

Nove pregovore, međutim,  odmah su odbacili predstavnici vlasti u Prištini, ponavljajući da je plan u šest tačaka, o kome su se prethodno dogovorili Beograd i čelnici Ujedinjenih nacija, "neprihvatljiv".

"Kosovo je nezavisna država, plan od šest tačaka je mrtav i neprimenljiv. Ukoliko dođe do nekih kontakata, oni će se odvijati po principu razgovora dve nezavisne i suverene zemlje, a ticaće se tehničkih pojedinosti koje nisu još uvek razjašnjene", rekao je portparol kosovske vlade Memli Krasnići.

Najava naredne runde pregovora usledila je posle novih problema na relaciji Priština - Beograd, pri čemu su kosovske vlasti najavile da ubuduće neće dozvoljavati posete predstavnicima srpskih vlasti, kao i da će već od 1. januara zaustaviti uvoz roba iz Srbije i BiH.

Krasnići je rekao  da ubuduće može doći do zabrane ulaska predstavnicima Vlade Srbije na Kosovo, ukoliko se proceni da te posete dovode do provokacija i loše utiču na bezbednost građana Kosova.

"Nezavisno Kosovo za Vladu Srbije i građane Srbije ne postoji i upravo taj element će biti polazna tačka i u budućim razgovorima", rekao je Ivanović.

Dodatno oterećenje razvoju situacije na Kosovu predstavlja nejasno razgraničavanje nadležnosti misija Evropske unije i Ujedinjenih nacija, što je u velikoj meri, unapred, podrilo autoritet sveže raspoređenog Euleksa. 

Nepoverenje u EU se vidi iz grafita na zidovima kuća širom Kosova, ali i izjavama političkih lidera kosovskih Albanaca iritiranih zbog "nekoordiniranog međunarodnog prisustva".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво