Novi protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

Trideset šesti po redu protest "Jedan od pet miliona" održan je u Beogradu. I ove subote okupljanje je počelo kod Terazijske česme posle 19 časova.

Desimir Stojanov je govorio o odbrani reka u Rakiti kojima, kaže, preti uništavanje izgradnjom mini hidroelektrana.

Gorana Ilić je ukazala na seču stabala na Košutnjaku i zatražila odbranu izletišta od urbanizacije.

Okupljeni su zatim krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama do zgrade Predsedništva.

Agencija Fonet javlja da je protest bio na rubu incidenta, kada je je jedan od organizatora pozvao učesnike da silom probiju mobilnu ogradu oko zgrade na Andrićevom vencu, jer delegaciji protesta nije dozvoljeno da uđe i uruči zahtev od 42 tačke.

Kada su učesnici protesta počeli da ruše mobilnu ogradu oko zgrade, koju je obezbeđivalo sedam-osam pripadnika specijalne jedinice Vojne policije "Kobre", iz zgrade je došlo tridesetak njihovih kolega, koji su podigli ogradu i sprečili ulazak. Nakon toga, dozvoljeno je tročlanoj delegaciji da dođe do ulaznih vrata sedišta predsednika Srbije i da predaju papir.

Prvi protest održan je 8. decembra, i od onda se upućuju zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Na jednom od prethodnih protesta, demonstranti su uputili tri zahteva. Prvi je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova. Drugi je izbor novog sastava REM-a na ravnopravnim osnovama i na predlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahtev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a, a koje bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti i koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи