Karpenter: Ako ideja o razgraničenju ne uspe, ne vidim plan Be

Bivši zvaničnik Pentagona zadužen za Balkan Majkl Karpenter smatra da se ne nazire plan Be ako ideja o razgraničenju između Srbije i Kosova ne uspe. Dodaje da će se na kraju sve svesti na dogovor velikih igrača i sporazum lidera na terenu.

Karpenter smatra da unutrašnje prilike u Srbiji i na Kosovu još nisu takve da bi ideja o razmeni teritorija mogla da uspe.

Kaže da ipak ne vidi plan Be za razgraničenje, jer ne veruje da bi nastavak dijaloga, onako kako ga je vodila šefica evropske diplomatije Federika Mogereni, vodio nečem konkretnom.

"Mislim da bi Srbija, ako bi htela da prevaziđe tu barijeru i prizna nezavisnost Kosova, morala da dobije nešto veoma konkretno zauzvrat, nešto što će građani osetiti kao vredno. Ali mislim da tako nešto još nije na stolu", naveo je Karpenter u intervjuu za Glas Amerike.

Navodi i da je sezona izbora na Kosovu i u Srbiji loš momenat za dogovaranje o međunarodnim sporazumima i da je činjenica da Kosovo nema premijera velika prepreka napretku.

"O Zapadnom Balkanu u Americi postoji konsenzus"

Na pitanje da li je aktuelna američka administracija više od prethodne zainteresovana da reši pitanje Kosova, aktuelni direktor Centra "Pen Bajden" kaže da ne misli da su uložili više diplomatskih napora, ali im odaje priznanje jer "žele da istraže svaki ugao i iskoriste priliku da se spor reši".

"Na kraju će se sve svesti na dogovor velikih igrača, među kojima su Amerika i EU i na sporazum koji postignu lideri na terenu, što neće biti nimalo lako, bez obzira na to ko je na vlasti u Vašingtonu", rekao je Karpenter.

Kaže da podrška ideji o razmeni teritorija nema veze sa partijskim podelama u Americi, jer je ima i među demokratama i među republikancima.

Upitan da li je dogovor moguć za vreme Trampove administracije, Karpenter kaže da jeste.

Ponovo o Dačiću 

Karpenter je ponovo odgovorio ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, za kojeg je ranije ocenio da se meša u američku politiku time što poziva Srbe u SAD da glasaju za Trampa, na šta je Dačić rekao da "niko nije pominjao mešanje kada su Albanci glasali za Klintona i kongresmena Eliota Engela".

Karpenter navodi da Dačić ima pravo da podržava koga hoće, ali da nije pametan diplomatski potez da ministar spoljnih poslova Srbije polaže sve nade u jednu političku partiju.

"Oko Srbije i Zapadnog Balkana generalno, u Americi postoji konsenzus obe partije. Mislim da bi za Srbiju bilo bolje da tako i ostane, a ne da se pitanje politizuje", naveo je bivši savetnik Džozefa Bajdena, aktuelnog kandidata Demokratske stranke za predsednika SAD.

Karpenter ocenjuje i da je iz perspektive Moskve bolje da se održi konflikt između Kosova i Srbije jer to dozvoljava Rusiji da se predstavlja kao čuvar srpskih interesa i protivnik Kosova.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 10. avg 2019, 11:11) - anonymous [neregistrovani]

Nema trgovine oko nacionalnog pitanja

"Мислим да би Србија, ако би хтела да превазиђе ту баријеру и призна независност Косова, морала да добије нешто веома конкретно заузврат, нешто што ће грађани осетити као вредно.

Mr. Carpenter, nijedna zemlja sadasnja clanica EU nije postala tako sto je trgovala oko svog nacionalnog pitanja. Vi ocigledno mislite (kao i vecina na zapadu) da ce gradjani Srbiji prihvatiti clanstvo u EU time sto ce abolirati NATO-USA i EU za okupaciji svoje pokrajine KiM. Takvo razmisljanje nije realno i propasce na nekom buducem referendumu.

(petak, 09. avg 2019, 12:01) - глас разума [neregistrovani]

Америка - пуно приче, а мало познавања реалности

Као прво људи очито не разумеју шта значи реч компромис... с једне стране сви ће се они сложити да се Космет не може вратити у оквир и положај од пре 1999. јер то Албанци не желе ни по коју цену. Али исто тако се сви морају сложити да нема тзв. независног Косова, јер то Срби не желе ни по коју цену... Тек када ово буду сви схватили, компромис ће моћи да се постигне и имаће шансу да заживи. Од свих страна нескромно мислим да је данас најразвијенија свест о томе управо у Србији. А најмање развијена је међу косовским Албанцима и то управо зато јер им запад годинама потхрањује лажне наде и немогуће жеље. Ето преко 10 година тзв. Кососво по стандарду и квалитету живота својих грађана нису се макли с места, напротив падају и назадују, изузетак су само господари рата, који су себе бајно обезбедили новцем, функцијама и разноразним другим бенефицијама, које обични грађани на Косову немају. Пут до компромиса морају западне земље прокрчити, тако што ће престати да уљуљкују Албанце у њиховим неостваривим и лажним сновима и отворити им пут до правог компромиса, јасно им дајући до знања, да ће свако другачије понашање са собом повући санкционисање и проблеме!

(petak, 09. avg 2019, 10:23) - anonymous [neregistrovani]

Alo Karpenter!

Malopre si se žalio da se naš Dačić "meša u vaše unutrašnje poslove". A šta ti sad radiš?

(petak, 09. avg 2019, 10:17) - anonymous Lala [neregistrovani]

Samo da se zna

Bez Rusije bi vi nas već davno" smazali " .