Antonijević: Potrebno konstruktivno da se razgovara, a ne kao u Skupštini

Drugi okrugli sto vlasti i opozicije održava se danas na Fakultetu političkih nauka. Jedan od organizatora, predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, rekao je za RTS da je dobro što se sastanak održava iza zatvorenih vrata, jer onda može iskreno i konstruktivno da se govori, a ne kao u Skupštini.

Sastanku na FPN-u, pored predstavnika političkih partija, prisustvuju i nevladine organizacije.

"Organizacije koje će se naći za stolom zaista cene to što su na ovaj način mogle da predstave temu izbora i kampanja. S druge strane, veoma je dobro što se sa nama, kao koorganizator, uključio i Fakultet političkih nauka, za koji zaista mislimo da je prava adresa za ovakav dijalog", rekao je predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

Podsetio je da je Srbija u višepartijskom sistemu skoro 30 godina. Zbog toga Antonijević smatra da učestvovanje organizacija u debati predstavlja dug civilnog društva prema građanima, jer se na taj način pojašnjava šta je učinjeno u protekle tri decenije i kako se izborni proces može unaprediti.

Dodao je da je značajno da se u jednom konstruktivnom i dobrom dijalogu, sa oštrim tonovima, otvore sva teška pitanja, kako bi i građani znali koja je njihova odgovornost kada se pojave na biralištima sledećeg proleća.

Pozvani svi koji učestvuju u političkom životu

Na sastanak su pozvane sve parlamentarne stranke i one koje učestvuju u političkom životu.

Antonijević navodi da su sve strane potvrdile dolazak, osim predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, koji navodi da zbog odsustva medija neće biti na tom skupu.

"Na prvom viđanju smo usaglasili teme — četiri segmenta o kojima vredi razgovarati. Sada ćemo razgovarati o finansiranju izborne kampanje, kao o jednoj teškoj temi koja govori o ravnopravnim uslovima", izjavio je Antonijević.

Zakon o političkim aktivnostima i finansiranju političke kampanje, koji je usvojen 2011. godine, propisuje i jasno definiše uslove izlaska na birališta i finansiranja kampanje. Opšteprihvaćeno pravilo je da se izborni zakoni ne menjaju u izbornoj godini.

Predlozi organizacija koje prate izbore 

Antonijević ističe da se na debati ne govori o promeni izbornog sistema ili zakona, već o praksi koja je vidljiva i da organizacije koje prate izbore daju određene predloge kako bi se prakse unapredile.

"Transparentnost, Cesid i Crta su dali svoje predloge. To su konkretne tačke o kojima vredi razgovarati. Nadamo se da će biti pomaka i da će političke stranke prihvatiti sugestije organizacija, kao i da ćemo videti na koji način se to može primeniti u narednim mesecima", navodi Antonijević.

Istakao je da je tokom prvog okruglog stola "bilo žustro" i da je to pravi put, jer se u konstruktivnoj atmosferi kakvu, kako kaže, ne možemo videti u Narodnoj skupštini, razgovara otvoreno o svim temama. Antonijević smatra da je razgovor kroz debatu delotvorniji.

"Ne šaljete poruku medijima, ne pokušavate da se dopadnete svojim biračima, već zaista razgovarate o interesima demokratizacije i stvaranja okvira u kojima su izbori fer i gde su uslovi za sve stranke podjednaki", zaključio je Antonijević.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се