Vlada usvojila dve strategije iz oblasti odbrane

Na sednici Vlade Srbije usvojena su predložena rešenja za izmenu Zakona o informacionoj bezbednosti, kao i dve strategije iz oblasti odbrane.

Izmene Zakona o informacionoj bezbednosti usvojene su zbog usklađivanja sa odredbama Direktive EU o merama za visok nivo bezbednosti mrežnih i informacionih sistema u Evropskoj uniji (NIS direktiva) radi potpune usaglašenosti, saopštila je pres-služba Vlade.

Takođe, izmene su uvedene i da bi se unapredila postojeća zakonodavna rešenja, koja su proistekla iz dosadašnjih iskustava primene zakona.

Kako se ističe u saopštenju, Vlada Srbije usvojila je i dve strategije iz oblasti odbrane, uvažavajući činjenicu da Srbija mora da prati promene u okruženju i da prilagođava svoju bezbednosnu politiku, kako bi na najbolji način štitila svoje nacionalne interese.

"Usvajanjem Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, kao najvišeg i najznačajnijeg strategijskog dokumenta u ovoj oblasti, utvrđuju se osnovni nacionalni interesi države i osigurava bezbednost i sigurnost svih njenih građana. Strategija u potpunosti odražava privrženost naše zemlje opštim civilizacijskim i moralnim vrednostima, poštovanju svoje državotvorne tradicije, vladavini prava, socijalnoj pravdi, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama, kao i ekonomskom napretku i sveobuhvatnoj međunarodnoj saradnji", ukazuje Vlada.

Članovi Vlade usvojili su i Strategiju odbrane Republike Srbije, dokument zasnovan na Ustavu i Strategiji nacionalne bezbednosti, kojim se usmerava razvoj normativnih i organizacijskih rešenja sistema odbrane, planiranje, finansiranje i angažovanje resursa odbrane naše države.

Izglasana je i odluka da status spomenika kulture dobiju Dom štampe u Beogradu, Mađarska reformatorska crkva u Debeljači i Evangelistička crkva u Pančevu.

Takođe, odlučeno je i da se Šuvakov salaš – Klisa u Vrbasu proglasi za arheološko nalazište.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се