Cvetković: Stabilnost i EU

Osnovni ciljevi Srbije u prvoj polovini 2009. godine zahtev za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji i ispunjenje uslova za belu šengensku listu, najavio premijer Mirko Cvetković. Vlada povlači potpis sa proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će Vlada morati da povuče potpis sa proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora jer nije postignut dogovor sa sindikatima.

Premijer je najavio da će neposredno nakon praznika insistirati na ponovnom pokretanju razgovora.

Vlada je u pregovorima sa socijalnim partnerima predlagala odlaganje primene proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora zbog negativne refleksije svetske ekonomske krize na srpsku ekonomiju.

Sindikati to nisu prihvatili, a Unija poslodavaca je zbog takvog stava sindikata, jednostrano istupila iz Ugovora.

Prioriteti Vlade Srbije u 2009. godini biće očuvanje makroekonomske stabilnosti, podnošenje zahteva za članstvo u EU i ispunjenje uslova za belu šengensku listu kao i pripreme za očuvanje celovitosti zemlje pred Međunarodnim sudom pravde, izjavio je premijer Srbije Mirko Cvetković na završnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Cvetković je zahvalio poslanicima Skupštine Srbije, bez obzira na stranačku pripadnost, što su usvajanjem budžeta sinoć zaštitili interese svih građana Srbije.

Kada je reč o Kosovu, premijer je rekao da će Srbija u 2009. godini učiniti sve da pripremi slučaj za raspravu pred Međunarodnim sudom pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Ksoova. Rasprava se očekuje godinu dana kasnije.

Što se tiče posledica svetske ekonomske krize i srpske ekonomije u 2009. godini, Cvetković je izjavio da očekuje da će sledeća godina biti teška, ali da će "Srbija imati snage da je prebrodi".

Premijer je rekao da je u 2009. godini planiran rast bruto domaćeg proizvoda od 3,5 odsto i inflacija do osam odsto i napomenuo da je u ovoj godini rast bruto domaćeg proizvoda iznosio 6,1 odsto, a inflacija 6,9 odsto.

"Veliki uspesi Vlade su i potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu sa italijanskim Fijatom u kragujevačkoj Zastavi i ugovor o porodaji Naftne industrije Srbije kao deo energetskog sporaruma sa Rusijom", rekao je Cvetković.

Premijer je ocenio da će realizacija energetskog sporazuma, čiji efekti se očekuju u narednim godinama, imati veliki značaj za Srbiju.

Posle oporavka svetske privrede Srbija će osnažiti svoju privredu i krenuti ka rastu bruto društvenog proizvoda, rekao je premijer.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи