Odložena primena Zakonika o krivičnom postupku

Usvojen Zakon o izmenama Zakonika o krivičnom postupku kojim se odlaže primena do 31. decembra 2010. godine. Poslanička grupa DSS optužila predsednicu Skupštine da krši Ustav jer veliki broj zakona još nije usklađen sa najvišim pravnim aktom.

Skupština Srbije usvojila je, na vanrednoj sednici, Zakon o izmenama Zakonika o krivičnom postupku, kojim se primena tog propisa odlaže do 31. decembra 2010. godine.

Za odlaganje primene Zakonika, koja će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku", glasala su 132 poslanika.

Zakonik o krivičnom postupku, koji je usvojen 2006. godine, ne može da počne da se primenjuje od početka iduće godine, jer za uvođenje tužilačke istrage, koja je predviđena propisom, u ovom trenutku nisu obezbeđeni neophodni materijalni i tehnički uslovi.

Odlaganje primene Zakonika predloženo je i zbog zakona kojima je predviđeno da nova mreža pravosudnih organa počne sa radom 1. janaura 2010. godine, kako bi se u periodu od godinu dana stvorili neophodni uslovi za početak primene Zakonika.

Usvajanjem ovih izmena Parlament je završio vanrednu sednicu, sazvanu na zahtev Vlade, kao i rad u ovoj godini. Redovno jesenje zasedanje završeno je u ponoć usvajanjem budžeta za 2009. godinu.

Odlaganje jer ne postoje neophodni materijalni i tehnički uslovi

Vanredna sednica Skupštine Srbije počela je u 12 časova. Na dnevnom redu bilo je razmatranje predloga za izmenu Zakonika o krivičnom postupku, kojim se primena tog propisa odlaže za 31. decembar 2010. godine. Sednica se održava na zahtev Vlade sa samo tom tačkom dnevnog reda.

Prethodno je Vlada iz skupštinske procedure povukla Predlog zakona o izmenama Zakonika o krivičnom postupku kojim je bilo predviđeno da se primena Zakona odloži za jun 2010. godine.

Prema odredbama zakona, koji je Parlament usvojio 2006. godine, početak primene Zakonika o krivičnom postupku bio je predviđen za 31. decembar ove godine.

Otvarajući načelnu raspravu o Predlogu zakona za izmenu Zakonika o krivičnom postupku, ministarka pravde Snežana Malović objasnila je da propis koji je usvojen 2006. godine, ne može da počne sa primenom od početka iduće godine, jer za uvođenje tužilačke istrage, koja je predviđena propisom, u ovom trenutku nisu obezbeđeni neophodni materijalni i tehnički uslovi.

Odlaganje primene Zakonika predloženo je i zbog novih zakona kojima je predviđeno da nova mreža pravosudnih organa počne sa radom 1. janaura 2010. godine.

Nakon toga u periodu od godinu dana svorili bi se neophodni uslovi za početak primene Zakonika, rekla je Malovićeva i dodala da je obrazovana radna grupa koja treba da pripemi novi tekst Zakonika, a koji će biti usklađen sa Ustavom i drugim zakonima iz te oblasti.

Usvojen budžet za 2009. godinu

Skupština Srbija usvojila je gotovo pred samo isticanje zakonskog roka budžet za 2009. godinu. Glasanju se pristupilo u 22 i 30 a za budžet je glasalo 129 poslanika.

Vladajuća koalicija postigla je tokom večeri dogovor sa poslanicima Srpske radikalne stranke da odustanu od dalje rasprave o svojim amandmanima, kako bi budžet bio usvojen u zakonskom roku.

Šef poslaničkog kluba SRS-a Dragan Todorović je za govornicom najavio da će radikali omogućiti da se budžet usvoji u zakonskom roku, ali je optužio vladajuću koaliciju da ne mari za narod i da se "nemarno odnosi prema budžetu kao najvažnijem zakonu koji se tokom godine usvaja u Skupštini".

Radikali nisu odustali od zahteva da im se vrate tri mandata poslanika koji su se naknadno pridružili poslaničkom klubu "Napred Srbijo" i predsednička mesta Administrativnog odbora i Odbora za finansije.

Poslanička grupa "Napred Srbijo" takođe je povukla je iz skupštinske procedure svoje amandmane na predlog budžeta za 2009. godinu, saopštila je Jorgovanka Tabaković iz te poslaničke grupe, a to su učinili i poslanici Nove Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи