Zatvoreni sastanak vlasti i opozicije na FPN-u

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu održan je sastanak na kojem su razgovarali predstavnici vlasti i opozicije. Tema je bila priprema za dijalog o izbornim uslovima, prenosi N1. Naredni sastanak održaće se u avgustu, saznaje Tanjug.

Dekan FPN-a Dragan Simić, koji je bio jedan od uvodničara na skupu, izjavio je za N1 da je do sastanka došlo na inicijativu Fonda za otvoreno društvo i da je time otvoren dijalog o izbornim uslovima.

Simić je medijima kasnije rekao i da je to što se selo za sto dobar znak, da postoji svest da je velika potreba da se razgovara, a to je, kaže, "već nešto".

Novinarima se nakon sastanka kratko obratio Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo, koji je moderirao okrugli sto. Rekao je da je zadovoljan sastankom, da je on bio konstruktivan i da se dijalog "otvara".

Ostali učesnici sastanka nisu davali izjave za medije.

Saopštenje bi tokom dana trebalo da izdaju Fond i Fakultet političkih nauka. 

Sastanku su prisustvovali ministar policije Nebojša Stefanović, poslanici Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, kao i poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić.

Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora – predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo, koji je moderirao okrugli sto. Prisutan je bio i Bojan Klačar iz Cesida.

Fonet prenosi da je današnji sastanak jedan u nizu pripremnih razgovora za dijalog o izbornim uslovima. Plaftorma za današnji razgovor bili su dokumenti i materijali Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) i organizacije CRTA.

Današnji skup je "nulta" od četiri runde razgovora na kojima će se raspravljati o preduslovima za fer i poštene izbore, piše Fonet, dok Tanjug saznaje da će se sledeći sastanak održati u avgustu.

Teme tih razgovora biće uslovi finansiranja, sloboda medija, izborni spiskovi i izborni proces – od biračkih odbora do kontrole glasanja, saznaje Fonet.

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 31. jul 2019, 08:35) - Dona [neregistrovani]

Zaista je odlicno,

sto su odlucili da na demokratski nacin izglade nesuglasice.

(sreda, 31. jul 2019, 00:21) - Vuk [neregistrovani]

Sastanak

I ako bi Opozicija izasla na izbore, ništa im to ne bi vredelo,jer ih narod nece, već hoće one koji rade u interesu njih. Tako da se uzaludno nadaju.

(sreda, 31. jul 2019, 00:04) - Tina [neregistrovani]

Rts

I da opozicija izadje na izbore, uzalud im je, jer ih narod nece, pa nece.


(utorak, 30. jul 2019, 21:05) - Marko [neregistrovani]

Dogovor

Dogovor mora da dođe!

(utorak, 30. jul 2019, 18:08) - rssi [neregistrovani]

Svaka čast

... za dobru volju za razgovor obe strane ali u demokratskim društvima sve se rešava u skupštini. Nikako ne može da se (katastrofalno) izgube izbori i onda na mala vrata da se soli mozak skupštini i legalno i legitimno izabranim predstavnicima naroda iz kojih proizilazi vlast.
Zato treba izaći na izbore a ne posle kukati na izabranu vlast.
Sva društva i udruženja neka se udruže i izadju na izbore pa da se narod izjasni i da se prebrojimo.
Nakon izbora nema pametovanja nego oni koji su dobili poverenje naroda neka ga i opravdaju u poverenom mandatu.
Sva udruženja i društva su samo neformalni korektiv ne kretor vlasti.
Na žalost i to je demokratija.
Treba znati i izgubiti izbore, konsolidovati se, angažovati se za svoje ideje pa opet na sledeće izbore.

(utorak, 30. jul 2019, 14:11) - anonymous [neregistrovani]

pa...

nadamo se nekom razumnom rešenju.

(utorak, 30. jul 2019, 14:03) - Srbija je izabrala put [neregistrovani]

A da upalimo sveću i da se pomolimo Bogu?

Jedina šansa za ovu vrstu opozicije kao što je "SZS" je ta da pokuša da izboksuje od vlasti neku vrstu autonomije, naravno u skladu sa brojem pristalica kojih nema više od 10%. Priča oko izbornih uslova je smešna, zato što čak i da im vlast omogući sve uslove koje traže, opet će na sledećim izborima doživeti debakl, jer ih narod jednostavno neće.

(utorak, 30. jul 2019, 13:45) - Bojan [neregistrovani]

da li se sa opozicijom može razgovarati

SNS ima vecinu, to je definitivno, ponasanje opozicije je krajnje neozbiljno i neprimereno za nekoga ko se pojavljuje na politickoj sceni. Predsednik i ova vlada su pokazali da Srbija može da napreduje. Naš narod veruje u bolju budućnost!

(utorak, 30. jul 2019, 13:20) - Perica Savic [neregistrovani]

prijateljstvo

Svakako najbolje je sto se razgovara i nadamo se postizanju resenja, jer bojkot nikome ne ide u prilog.

(utorak, 30. jul 2019, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

Obavestenost

Sve moze kroz razgovor da se resi.