Vučić: Najveći proizvođač guma na svetu "Tojo tajers" dolazi u Inđiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je medijima da je, posle tri godine pregovora, najveći proizvođač guma na svetu "Tojo tajers" odlučio da dođe u Srbiju, tačnije u Inđiju.

Aleksandar Vučić je rekao da je danas dobio pismo predsednika japanske kompanije "Tojo" kojom su potvrdili da su, nakon tri godine pregovora, odabrali da u Inđiji otvore fabriku.

To će biti prva fabrika koju "Tojo" ima u Evropi, rekao je Vučić tokom obraćanja medijima u zgradi Predsedništva.

Prema njegovim rečima, u prvoj fazi projekta biće uloženo 390 miliona evra i zaposleno 523 radnika.

Prosečne plate u ovoj firmi su, kaže, znato iznad našeg proseka. Predsednik dodaje da nema ovlašćenje da govori o kom iznosu je reč.

"U narednim mesecima počinje gradnja fabrike na 60 hektara, u jednom delu pisma se kaže da oni smatraju da ovo nije kraj naše saradnje već imaju ideje kako da prošire posao", istakao je predsednik Srbije.  

Vučić navodi da je dolazak "Tojo tajersa" velika vest za Inđiju i Srem, ali i celu Vojvodinu i Srbiju.

Investicija je, ističe, toliko velika da inače 400 miliona evra predstavlja 12 do 13 odsto ukupnih investicija u Srbiji.

To je više nego što na godišnjem nivou ima Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Crna Gora.

Kompanija "Tojo" je na svom sajtu objavila saopštenje u kom se navodi da je Srbiju odabrala kao mesto za novu investiciju.

U saopštenju se navodi da bi proizvodnja trebalo da počne 2022. godine. U Inđiji će se, kako ističu, proizvoditi gume za putnička i laka teretna vozila.

"Tojo tajers" zapošljava oko 13.000 ljudi u firmama širom sveta.

Osnovana je 1945. godine, sa sedištem u Osaki.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво