Haradinaj se obratio Ustavnom sudu, traži od Tačija da raspiše izbore

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj predao je Ustavnom sudu zahtev za definisanje nadležnosti i funkcionisanja vlade nakon što je podneo ostavku. Haradinaj je pozvao Hašima Tačija, parlament i političke stranke da preduzmu mere za raspisivanje parlamentarnih izbora.

Ramuš Haradinaj je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je svrha tog zahteva ne samo da zatraži pojašnjenje pravne situacije stvorene nakon ostavke, i na taj način izbegne institucionalni vakuum, već i da svojim tumačenjem, Ustavni sud razjasni slične situacije u budućnosti.

"Slanje ovog pitanja Ustavnom sudu je dokaz institucionalne odgovornosti Vlade da deluje u ustavnom i zakonskom okviru i stoga ne dozvoli institucionalni vakuum do izbora nove vlade. Nadam se da će sud zbog hitnosti odlučiti brzo. Kakvu god odluku da donese, poštovaću je", napisao je Haradinaj.

U isto vreme, Haradinaj je pozvao predsednika Hašima Tačija, parlament i političke partije da preduzmu odgovarajuće mere za raspisivanje parlamentarnih izbora.

Haradinaj je ostavku podneo 19. jula, zbog, kako je naveo poziva na saslušanje iz Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK.

Prošlog petka, nakon saslušanja, Haradinaj je iako u ostavci, pokušao da održi redovnu sednicu vlade, zbog čega su iz Demokratske partije Kosova zatražili izjašnjavanje Ustavnog suda o nedložnosti vlade nakon Haradinajeve ostavke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво