Brnabić sa ministrima odgovarala poslanicima u parlamentu

Premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije na posebnoj sednici Skupštini Srbije odgovarali su na poslanička pitanja. Poslanici su se najviše interesovali za isplate nadoknada majkama, Briselski sporazum, status SBB-a.

Premijerka Ana Brnabić rekla je u Skupštini Srbije da izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom biti na dnevnom redu parlamenta na jesen, poručivši da garantuje da će biti ispravljene neke greške iz tog zakona.

Na pitanje poslanice LSV Olene Papuge o izmenama tog zakona i navodima da je zakonom oštećeno više od 13.000 žena, Brnabić je u Skupštini Srbije rekla da će bti ispravljene greške za isplatu finansijske podrške majkama koje imaju natprosečna primanja, te da će se sagledati kako može da se pomogne ženama koje su do sada na osnovu zakona primale 800, 1.000 ili 2.000 dinara.

Razmišlja se o tome da se ženama koje su primale male iznose obezbedi minimalna plata u prva tri meseca ili do godinu dana, te najavila da će konkretna rešenja biti predstavljena sledeće nedelje na sastanku u Vladi sa predstavnicima udruženja roditelja.

Navela je da se u ponedeljak sastala sa ministrom Zoranom Đorđević, ministarkom Slavicom Đukić Dejanović i predstavnicima Ministarstva finansija kako bi sagledali različite modele kako može dodatno da se unapredi zakon i koliko će biti fiskalni efekti.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je, na isto pitanje, rekla da je zakonom koji je izazvao mnogo polemika prvi put povećan obim prava, tako da su žene koje rade po osnovu ugovora o delu i ugovora o privremenim i piovremenim poslovima, kao i poljoprivrednice prvi put izjednačne sa ženama koje su u stalnom radnom odnosu.

"Obim prava je apsolutno povećan, količina novca je u ogromnom povećanju, svesni da koliko god povećavali prava za ovaj osetljiv segment nikada nije dovoljno i uvek može više. Na tome ćemo raditi", kaže ministarka.

"Priština beži od primene 'kao đavo od krsta', dokaz da je Briselski sporazum dobar"

Reagujući na komentar poslabnika Đorđa Vukadinovića, Brnabićeva je ocenila je da činjenica da Priština beži od primene Brisleskog sporazuma "kao đavo od krsta" potvrđuje koliko je sporazum dobro ispregovaran u interesu Srbije i srpskog naroda.

Brnabićeva je rekla da je Vukadinovićevo nezadovoljstvo sporazumom neopravdano.

Navela je da bi Priština primenila sporazum sutra da joj odgovara "kao što je primenjivala sve one koje je dogovorio Borko Stefanović".

Brnabićeva je upitala Vukadinovića i sve koji misle slično šta misle zašto Priština nije primenila sporazum.

"Zašto bismo mi i dan danas na njemu insistirali i zašto bi Priština zbog toga izgubila poene? To je bio prvi udarac kada je Priština počela da gubi kredibilitet i poene u međunarodnoj zajednici, gde su bili zacementirani, jer nije jednostavno, kada sve ispregovarate, dugo i teško, potpišete i ona postane jasno da Priština neće da ga implementira", navela je Brnanbićeva.

Ocenila je da danas ni EU nije lako, koliko god beži od toga, ali ni SAD da odgovore zašto ne primenjuje sporazume za koje garantuje EU.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da se nada da će za dan, dva moći da saopšti da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova, i to će, kaže, biti četrnaesta po redu koja je to učinila. 

O SBB-u i televizijama N1, Nova S, Sport klubu

Brnabićeva je, odgovarajući na pitanje o statusu i uslovima pod kojima televizija N1, Nova S i Sport klub reemituju program u Srbiji, zamolila nezavisna tela i resorna ministarstva da se pozabave tom temom, budući da se tretiraju kao strani kanali, a, kako je rekla, svima je jasno da su domaći.

Na pitanje poslanika Pokreta socijalista Đorđa Komlenskog o reemitovanju programa tih kanala, premijerka je rekla da je utvrđeno da oni nisu registrovani u Srbiji, da im REM nije izdao dozvole za pružanje usluga i da u tom smislu nisu domaći kanali.

Kako je navela, oni su registrovani u Luksembrugu i u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima oni reemituju njihov program.

"Mora da se utvrdi odakle SBB dobija signal recimo na TV N1. Molim nezvaisna tela da se malo više ovim pozabave", navela je Brnabićeva.

Dodala je da razume da "svi beže od tog problema", zbog mogućih optužbi da neko hoće da gasi medije, a reč je, kaže, o tome da svi treba da poštuju vladavinu prava.

Brnabićeva smatra da parlament treba da dâ uputstva da li zbog toga treba da se menja zakon i da se pored prijave uvede još neka sankcija.

Ponovila je da je njeno lično mišljenje da je pronađena "rupa u zakonu" po kojoj se domaći mediji tretiraju kao strani i u skladu sa tim im nije potrebna registracija kod REM-a.

"To je nefer konkurencija. Kakvu poruku šaljemo što se tiče vladavine prava", pitala je premijerka.

Brnabićeva je dodala da SBB kao distributer medijskog sadržaja ne poštuje zakon koji kaže da numeraciju kanala određuje REM, jer time štiti javni interes.

Kako je rekla, numeracijom kanala koji određuje REM nacionalna televizija RTS mora da bude prvi kanal, a SBB to ne poštuje i kod njih je RTS treći po redu.

"Bošnjačka zajednica nema razloga da brine"

Brnabićeva je na pitanje poslanika Muamera Zukorlića u vezi sa pravom na upotrebu bošnjačkog jezika, rekla da nema nijednog razloga da bošnjačka nacionalna zajednica bude uznemirena kada je reč o poštovanju njihovih prava u Srbiji.

Premijerka je naglasila da Srbija ima najviše moguće standarde za poštovanje prava i sloboda za pripadnike nacionalnih manjina.

"Nastavićemo da radimo u skladu sa svim zakonima koji se bave ovom oblasti. Predstavnici bošnjačke nacionalne zajednice nemaju nikakav razlog da budu uzmemireni. Ako postoji neka konkretna stvar, dođite razgovraćemo, biće tu Ministrastvo za državnu upravu, Kancelarija za ljudska i manjinska prava", rekla je Brnabićeva.

Zukorlić je rekao da država treba da obezbedi ravnopravnost svih crkava i verskih zajednica i ispravi ono što je prethodna vlast po tom pitanju uradila.

Takođe, Zukorlić kaže da i bošnjačka dijaspora koja broji više od milion ljudi treba da bude tretirana na isti način kao dijaspora većinskog naroda.

Ministar unutranjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je sve po pitanju svoje diplome potkrepio izveštajima sa fakulteta, ali da to ne vredi i da se i dalje vodi kampanja protiv njega.

"Boriću se za zakonitost u Srbiji, insistiraćemo za rasvetljavanje svih malverzacija u zemlji", poručio je Stefanović.

Stefanović u delu sednice parlamenta u kojoj poslanici postavljaju pitanja vlasti, rekao da da su firme Dragana Đilasa, dok je bio na vlasti, u periodu od tri godine, zajedno sa 'Mtelom' Republike Srpske, ostvarile promet od 30 miliona evra.

Kaže da poslanik Đorđe Vukadinović iz NS PSS tvrdi da se vodi kampanja protiv operatera SBB i drugih medija povezanih sa Đilasom i Šolakom, ali da vlast samo iznosi činjenice.

Prema njegovim rečima, SBB se protivzakonito priključivali građanima na struju za liftove u zgradama i da građani plaćaju njihove račune i da su upravo tako i napravili svoje imperije.

Predsednica Vlade Srbije i ministri dolaze u skupštinu svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, dok je sednica u toku.

Deo opozicije koji bojkotuje rad parlamenta ne učestvuju ni danas u radu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво