Han sa srpskim zvaničnicima o reformama i dijalogu sa Prištinom

Evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han boraviće danas i sutra u radnoj poseti Beogradu, gde će sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić razgovarati o reformama u Srbiji i situaciji u regionu.

Johanes Han u dvodnevnu posetu Beogradu dolazi direktno iz jednodnevne posete Skoplju, navodi Tanjug.

Komesar Han će se u Beogradu sastati sa predsednikom i premijerkom Srbije, sa kojima će razgovarati o reformama koje se sprovode na putu ka EU, kao i regionalnim pitanjima.

Predviđeno je da se Han večeras, odmah po dolasku, sastane sa predsednikom Vučićem.

Očekuje se da će se da će dijalog Beograda i Prištine biti jedna od tema razgovora dva zvaničnika.

Komesar Han, koji se već angažovao oko deblokade dijaloga Beograda i Prištine najavio je da će tokom jula ponovo pokušati da motiviše lidere dve strane da se vrate za pregovarački sto.

Posle ostavke premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja očekuje se da će Vučić i Han razmotriti novonastalu situaciju i mogućnosti kako dalje sa procesom ukidanja tarifa i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Očekivanja od septembarskog sastanka u Parizu

U Briselu očekuju da će jedan od sledećih koraka u pravcu rešavanja "kosovskog problema" biti septembarski sastanak koji organizuje predsednik Francuske Emanuel Makron sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, uz prisustvo evropskih zvaničnika i lidera sa Zapadnog Balkana.

Drugog dana posete, u petak, Johanes Han se sastaje sa premijerkom Anom Brnabić, sa kojom će razmotriti reformske procese u Srbiji.

Han je prošlog meseca, povodom otvaranja novog poglavlja u pristupnim pregovorima, pozvao Srbiju da ubrza reformski proces i da sa većom odlučnošću radi na vladavini prava, fundamentalnim pravima i demokratskom uparvljanjanju.

Premijerka Srbije i komesar za pristupne pregovore EU u deset časova u petak odražaće i konferenciju za novinare u Vladi Srbije.

Han će tokom boravka u Beogradu, kao ambasador prisustvovati i regionalnoj manifestaciji Sportske igre mladih.

Johanesu Hanu u oktobru ističe mandat na mestu komesara za pristupne pregovore i susedstvo.

Austrija je kandidovala Hana za treći mandat u Evropskoj komisiji, ali još nije poznato koji resor bi mogao da dobije u narednom mandatu.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво