Počela rasprava o izboru Poverenika

Skupština Srbije počela je raspravu o izboru Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a odbor za kulturu i informisanje je predložio parlamentu da izabare vršioca dužnosti predsednika prekršajnog suda u Beogradu, Milana Marinovića.

Marinovića je kandidovao poslanički klub Srpske napredne stranke. Kao sudija je ranije sarađivao sa poverenikom, ali i postupao po njegovim prijavama.

Ocenio je tada da u praksi ima konfuzije, jer se nekada traži da se da previše informacija, a nekada da se ne daju ni one koji bi trebalo.

U zvaničnoj biografiji Marinovića navodi se da je on kao sudija za prekršaje i sudija Prekršajnog suda od 1998.godine kontinuirano i neposredno štitio ljudska prava, te da je kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu postupao u sudskim postupcima po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama i Zakonu o zaštiti podataka o lićnosti.

Bio je član radne grupe koja je uradila Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača, a postupao je i po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Prethodnom povereniku, Rodoljubu Šabiću, mandat je prestao 22.decembra 2018.godine, a poslanici vladajuće većine su tokom rasprave o njegovom izveštaju ocenili da se Šabić pri kraju mandata više ponašao kao političar, nego kao poverenik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво