Smajlović: Glavni problem sa Haradinajem su svedoci

Ramuš Haradinaj naći će se treći put pred haškim tribunalom. Još uvek se ne zna da li će protiv njega biti podignuta optužnica a glavni problem i dalje predstavljaju svedoci, rekla je za RTS novinarka Ljiljana Smajlović.

Ramuš Haradinaj je stigao u Hag ali se još uvek ne zna da li će biti i optužen.

"Glavni problem sa Haradinajem su svedoci koje je i ranije bilo strah da razgovaraju i o postojanju OVK, a kamoli zločinima", rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku Ljiljana Smajlović.

Govoreći o duplim standardima Smajlovićeva je rekla da je Srbija morala da otvori sve svoje arhive i da je njen svaki korak u evrointegracijama bio uslovljavan saradnjom sa Hagom dok to nikada nije bio slučaj sa Prištinom.

"Dramatično drugačija situacija je sa vlastima u Prištini koja nikoga nije ohrabrivala da sarađuju, a ne možete da imate optužnicu bez svedoka i dokaza", istakla je novinarka Nedeljnika.

Prema njenim rečima nije to samo odnos međunarodne zajednice samo prema Kosovu već i prema Albaniji jer se "žuta kuća" tamo nalazila a nikada nije traženo iskopavanje u tom delu Albanije.

Specijalno tužilaštvo za razliku od prethodnog pri Haškom tribunalu može da istražuje zločine počinjene na KiM do kraja 1999. godine.

"OVK se ranije teretio samo za zločine pre početka bombardovanja, a ovaj sud može da istražuje zločine koji su počinjeni i tokom bombardovanja, ali i posle dolaska NATO", navodi Smajlovićeva.

Kada je reč o izborima koji se najavljuju za jesen na KiM Ljiljana Smajlović je rekla da treba prvo videti da li će Haradinaj uopšte biti optužen.

"Ali ako budu izbori, Haradinaj samo može da profitira. Šanse da se nešto promeni na Kosovu su minimalne jer je Haradinaj samo ojačao svoju bazu i sebe predstavio kao zaštitnika kosovskih interesa", rekla je za RTS Ljiljana Smajlović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво