Drecun za RTS: Novi dokazi protiv Haradinaja

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za RTS da postoje novi dokazi protiv Ramuša Haradinaja koje će obelodaniti u toku sledeće nedelje. Podseća da je Haradinaju dva puta suđeno za zločine nad Srbima i nealbancima, kao i da je oba puta oslobođen, ali ističe da je situacija za njega sada drugačija.

Milovan Drecun je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da je Haradinaj već procesuiran u Hagu za neke događaje za koje je oslobođen, ali su se, kako kaže, pojavili neki novi elementi – ubistvo Albanaca od strane Ramuša Haradinaja i njegovih terorista.

"Pojavljuju se i novi događaji, može se utvrditi njegova konkretna odgovornost kao direktnog izvršioca za određene zločine, posebno po komandnoj odgovornosti. Zato je bilo jako važno utvrditi gde se nalazio Ramuš Haradinaj u tom komandnom lancu. On je bio komandant takozvane operativne zone 'Dukađin', gde se desilo najviše zločina. Mi smo kao radna grupa identifikovali 980 događaja – prebijanja, ubistava, masakriranja, silovanja...", navodi Drecun.

Dodaje da po tom osnovu Ramuš Haradinaj ne može da izbegne odgovornost jer su se svi ti zločini dogodili u njegovoj zoni odgovornosti. 

"Jedan od komandanata brigade bio je Ramušev rođeni brat Daut Haradinaj, koji je takođe dobio poziv da se javi kao osumnjičeni. I videćemo za šta će biti optužen ukoliko optužnica bude podignuta", navodi predsednik Odbora za KiM.

Drecun je pokazao originalna dokumenta iz Štaba komande operativne zone "Dukađin" i istakao da je to izveštaj o ljudima koji su ubijeni i zbog čega su ubijeni, a reč je o Albancima.

"Ovaj dokument zaplenile su naše snage bezbednosti. U njemu je spisak sa preko 30 Albanaca. Oni su bili pripadnici naše policije, za koje su oni smatrali da su kolaboracionisti i zbog toga su i likvidirani. Ne znam zašto ovaj spisak do sada nije predat Haškom tribunalu. Ovo je nepobitno novi dokaz", navodi Drecun. 

Dodaje da su novi dokazi dostavljeni Specijalizovanom tužilaštvu. 

Podseća na slučaj "bunker", gde je otkrivena masovna srpska grobnica sa najmanje deset tela.

"Najbrutalnije je likvidirana petočlana porodica sa troje dece, od 13, 16 i 17 godina. To nije jedina masovna grobnica, ima ih još. O njima se znalo i ranije, ali se ćutalo, nije bilo ni reči u prethodnim suđenjima", ističe predsednik Odbora za KiM. 

Navodi da je Kfor napravio uviđaj, da je mesto zločina fotografisano, da je došao i forenzički tim iz Švedske, ali da je iz samo njima znanog razloga i taj slučaj kao i mnogi drugi stavljen u fioku. 

Dodaje da o tome javno govori kako bi sprečio bilo koga da kaže – nismo znali. 

Dodaje da Beograd poseduje i ratni dnevnik Haradinaja i da je Srbija Tužilaštvu Specijalnog suda ustupila novu dokumentaciju da bi ukazali na mogućnost podizanja optužnice na osnovu novih dokaza.

Na spekulacije medija i međunarodnih izvora da je Haradinaj pozvan u Hag zbog trgovine organa – slučaj "Žuta kuća" navodi da se u izveštaju Dika Martija "Žuta kuća" prvenstveno vezuje za "dreničku grupu" sa Hašimom Tačijem na čelu, ali da su tu i Kadri Veselji, Džavit Haljiti ali i klan Ramuša Haradinaja.

Najavljuje da će sledeće nedelje izaći u javnost sa novim podacima o zločinima Ramuša Haradinaja, koji su nisu poznati javnosti.

Ramuš Haradinaj stigao je u Hag, gde će danas biti saslušan u Specijalnom sudu za zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK nad srpskim i nealbanskim stanovništvom. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи