Komandant NATO-a u Evropi za RTS: Poštujem ono što radi VS

Glavnokomandujući snaga NATO-a u Evropi, general Tod Volters kaže za RTS da je pitanje o članstva odluka koju će Srbija doneti, da razume razgovor o neutralnosti. Veoma sam ponosan na činjenicu da su nam vojska i predsednik Srbije pružili mogućnost da nastavimo da podržavamo mir rame uz rame, poručio je Volters.

General Tod Volters govorio je, gostujući u emisiji Oko magazin, o odnosima Alijanse i Srbije, zajedničkim vojnim vežbama, regionu Zapadnog Balkana, ali i o bezbednosti na celom evropskom kontinentu.

Nedavno ste stupili na ovu funkciju, u maju, i jedna od Vaših prvih poseta uključuje Srbiju. Da li bi to trebalo da vidimo kao poruku, šta je svrha Vaše posete, šta su njeni ciljevi?

- Zapadni Balkan je svakako veoma važan za region Evrope. Ovde sam zato što to pruža mogućnost da vodimo razgovore o miru i stvaramo mir. Zapadni Balkan je od ključnog značaja u pogledu sveopšte bezbednosti evropskog kontinenta i veoma me raduje što imam priliku da budem ovde, ovo je fantastična prilika.

Prilika za šta?

- Prilika da razgovaramo o načinima na koje možemo da podržavamo mir i o vežbama i obukama, o budućim prilikama da zemlje sarađuju u vojnom smislu, da povećaju posvećenost miru.

Šta biste rekli o dosadašnjoj saradnji Srbije sa NATO-om i kao sa savezom i sa članicama NATO-a bilateralno?

- Ona je veoma jaka. Jedna od stvari o kojima smo pričali tokom prethodnih 24 sata jeste broj vojnih vežbi u kojima je Vojska Srbije uzela učešće. I mogao sam da sa njihovim operativnim komandantima pričam o tome šta se desilo tokom 2018. i šta se dešava u 2019, a to je povećanje broja i kvaliteta tih vojnih vežbi. I to je veoma važno za sve nas. Naš cilj je da pogledamo plan za 2020. i da nastavimo da unapređujemo kvalitet i broj tih vežbi, kako bismo mogli bolje da podstičemo mir iz vojne perspektive.

I NATO i Rusija su bili aktivniji, da se tako izrazim, prethodnih meseci i čak godina. NATO sprovodi neke aktivnosti koje nije sprovodio godinama. Izgleda kao da se približavamo sukobu nalik Hladnom ratu, i u ovom okviru, ovoj atmosferi, koliko mislite da je izvodljiva politika vojne neutralnosti Srbije?

- Pre svega, ja sam vojni komandant koji predstavlja NATO i veoma sam fokusiran na vežbe i obuke, kao i na prilike za unapređenje mira u vojnoj komponenti koja služi NATO-u. Naš cilj je da vežbamo kako bismo unapredili našu sposobnost za odvraćanje i zaštitu suvereniteta zemalja koje su članice NATO-a. Prirodno, podržavam sve što možemo da uradimo da to unapredimo. To je ono što vidim u oblasti evropskog kontinenta danas, i to je ono što ćemo nastaviti da podržavamo.

Ne smeta Vam da je Srbija skoro jedina zemlja ovde koja trenutno nema interes da postane članica NATO-a?

- To je odluka koju će Srbija doneti. Ja poštujem ono što njena vojska radi, poštujem mir za koji se zalažu, razumem razgovor o neutralnosti i kao vojni komandant NATO-a, veoma sam ponosan na činjenicu da su nam vojska i predsednik Srbije pružili mogućnost da nastavimo da podržavamo mir rame uz rame.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво