Komandant NATO-a u Evropi za RTS: Poštujem ono što radi VS

Glavnokomandujući snaga NATO-a u Evropi, general Tod Volters kaže za RTS da je pitanje o članstva odluka koju će Srbija doneti, da razume razgovor o neutralnosti. Veoma sam ponosan na činjenicu da su nam vojska i predsednik Srbije pružili mogućnost da nastavimo da podržavamo mir rame uz rame, poručio je Volters.

General Tod Volters govorio je, gostujući u emisiji Oko magazin, o odnosima Alijanse i Srbije, zajedničkim vojnim vežbama, regionu Zapadnog Balkana, ali i o bezbednosti na celom evropskom kontinentu.

Nedavno ste stupili na ovu funkciju, u maju, i jedna od Vaših prvih poseta uključuje Srbiju. Da li bi to trebalo da vidimo kao poruku, šta je svrha Vaše posete, šta su njeni ciljevi?

- Zapadni Balkan je svakako veoma važan za region Evrope. Ovde sam zato što to pruža mogućnost da vodimo razgovore o miru i stvaramo mir. Zapadni Balkan je od ključnog značaja u pogledu sveopšte bezbednosti evropskog kontinenta i veoma me raduje što imam priliku da budem ovde, ovo je fantastična prilika.

Prilika za šta?

- Prilika da razgovaramo o načinima na koje možemo da podržavamo mir i o vežbama i obukama, o budućim prilikama da zemlje sarađuju u vojnom smislu, da povećaju posvećenost miru.

Šta biste rekli o dosadašnjoj saradnji Srbije sa NATO-om i kao sa savezom i sa članicama NATO-a bilateralno?

- Ona je veoma jaka. Jedna od stvari o kojima smo pričali tokom prethodnih 24 sata jeste broj vojnih vežbi u kojima je Vojska Srbije uzela učešće. I mogao sam da sa njihovim operativnim komandantima pričam o tome šta se desilo tokom 2018. i šta se dešava u 2019, a to je povećanje broja i kvaliteta tih vojnih vežbi. I to je veoma važno za sve nas. Naš cilj je da pogledamo plan za 2020. i da nastavimo da unapređujemo kvalitet i broj tih vežbi, kako bismo mogli bolje da podstičemo mir iz vojne perspektive.

I NATO i Rusija su bili aktivniji, da se tako izrazim, prethodnih meseci i čak godina. NATO sprovodi neke aktivnosti koje nije sprovodio godinama. Izgleda kao da se približavamo sukobu nalik Hladnom ratu, i u ovom okviru, ovoj atmosferi, koliko mislite da je izvodljiva politika vojne neutralnosti Srbije?

- Pre svega, ja sam vojni komandant koji predstavlja NATO i veoma sam fokusiran na vežbe i obuke, kao i na prilike za unapređenje mira u vojnoj komponenti koja služi NATO-u. Naš cilj je da vežbamo kako bismo unapredili našu sposobnost za odvraćanje i zaštitu suvereniteta zemalja koje su članice NATO-a. Prirodno, podržavam sve što možemo da uradimo da to unapredimo. To je ono što vidim u oblasti evropskog kontinenta danas, i to je ono što ćemo nastaviti da podržavamo.

Ne smeta Vam da je Srbija skoro jedina zemlja ovde koja trenutno nema interes da postane članica NATO-a?

- To je odluka koju će Srbija doneti. Ja poštujem ono što njena vojska radi, poštujem mir za koji se zalažu, razumem razgovor o neutralnosti i kao vojni komandant NATO-a, veoma sam ponosan na činjenicu da su nam vojska i predsednik Srbije pružili mogućnost da nastavimo da podržavamo mir rame uz rame.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 23. jul 2019, 02:00) - anonymous [neregistrovani]

Сарадња?

Немојте само ви да говорите о миру и безбедности било кога! НАТО је својим злочинима над српским народом изгубио свако морално право! Разговарате у телевизији у којој сте убили 16 новинара! Јесте ли се извинили за то или за било који други НАТО злочин...? Српски народ неће заборавити...!

(ponedeljak, 22. jul 2019, 23:10) - anonymous [neregistrovani]

oni

oni gde nedaj boze dodju tu mira nikad nece biti

(ponedeljak, 22. jul 2019, 22:12) - borko s. [neregistrovani]

A jel doticni general razmisljao....

....da nadoknade stetu Srbiji od besomucnog bombardovanja onog sto je civilno i nije imalo veze sa vojskom, obestecenje familijama poginulih civila...itd?

(ponedeljak, 22. jul 2019, 21:48) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Командант НАТО-а у Европи за РТС


Зашто му нисте поставили питање да ли га гризе савест што су вам убили 16 колега?

(ponedeljak, 22. jul 2019, 20:15) - anonymous [neregistrovani]

Pitam se...

Kako se vama, braćo i sestre koji smo pre 20 godina stojali pod njihovim bombama, kako se vama čini ovaj intervju? Jel ja jedan i dan danas imam noćne more o njihovom "poštovanju".