Dačić: Ne znam ni da li ima 20 živih svedoka

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, upitan da li smatra da će Sud za zločine OVK uspeti da sačuva 20 svedoka u slučaju Haradinaj, rekao je da ne zna da li ima toliko živih svedoka.

Ivicu Dačića su novinari u Beogradu pitali da li će Sud uspeti da sačuva 20 svedoka u slučaju Haradinaj, s obzirom na to da se zna šta je bilo sa drugih 30.

"Ne znam da li ima toliko živih svedoka, ne znam ni na čemu se zasniva taj slučaj, ali u svakom slučaju bi morali da obrate pažnju znajući s kim imaju posla", rekao je Dačić.

Izjavio je da se nada da će zločini OVK biti kažnjeni, bez obzira na to koliko rezervi ima prema raznim međunarodnim sudovima koji su uglavnom sudili Srbima, a ne drugim narodima na prostoru bivše Jugoslavije za zločine protiv Srba.

"Očekujemo da se ta praksa promeni. Ne bih za sada komentarisao ništa više, imajući u vidu da se ta tema na Kosovu i Metohiji zloupotrebljava u smislu određenih političkih igara unutar unutrašnje političke scene Kosova i Metohije, a veliko je pitanje da li tu zaista i postoji neki sukob između njih", rekao je Dačić.

Dodao je da je sigurno to da svi misle isto kada je u pitanju nezavisnost Kosova i svi misle isto kada je u pitanju OVK, odnosno svi opravdavaju zločine OVK prema Srbima.

Ministar je naveo da su danas i Tači i Haradinaj istakli značaj onoga što je Međunarodni sud pravde uradio pre nekoliko godina kada je doneo savetodavno mišljenje.

Kako kaže, Tači je danas rekao i da je to najveća međunarodna pobeda Kosova.

"Žalosno je što su tu međunarodnu pomoć izvojevali koristeći lošu odluku i Tadića i Jeremića u to vreme, imajući u vidu da je loše postavljeno pitanje dalo i takav odgovor", naveo je šef srpske diplomatije.

Kako kaže, Beograd nastavlja borbu do kraja, što znači da će se boriti da se iznađe pravedno, kompromisno rešenje za problem Kosova i Metohije.

"Nadam se samo i želim da se ne završi kao sa ovim drugim sudom – Međunarodnim tribunalom za zločine u bivšoj Jugoslaviji, koji je na kraju krajeva služio samo za osudu Srba", naveo je Dačić.

"Srbija sopstvenim snagama izborila povlačenje nezavisnosti"

Dačića su novinari u Beogradu pitali i da li je bilo "trgovanja" bilateralnim odnosima, odnosno ukidanjem viza Rusije za građane zemalja koje su neposredno nakon tih sporazuma povlačile priznanja.

"Mislim da su to prazne priče, jer kada se govori to, izražava se sumnja u našu snagu. Kada je ruski predsednik Vladimir Putin bio ovde rekao je predsedniku Vučiću da je veoma iznenađen brojem zemalja koje su povukle priznanje Kosova i da je to veliki međunarodni uspeh", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije kaže da ne zna da li između tih zemalja i Rusije ima viza i dodao da i kad bi to bilo tačno, ne bi bilo ništa strašno, s obzirom na ono šta radi Amerika, koja nudi ekonomsku stabilnost drugima da bi priznali Kosovo.

"Ukidanje viza je toliko sitno da o tome neće da pričaju", rekao je Dačić i obraćajući se novinarki koja mu je postavila pitanje rekao joj je da ga hvali što koordinira svoje aktivnosti sa Lavrovom.

"Hvala vam, ali ko je još u stanju da to uradi", dodao je šef srpske diplomatije.

Kako kaže, borba za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova služi i za to da svako ko je priznao Kosovo mora makar da zna da se Srbija tome protivi.

"Verujte, niko nam nije pomogao, sami smo to uradili i sami ćemo to raditi i dalje i ako je neko i pomogao, ja mu se zahvaljujem, samo da znam ko je", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije ističe da bi voleo da svaki Srbin pomogne u tome da se povlače priznanja nezavisnosti Kosova, navodeći da Albanci koji žive u inostranstvu lobiraju za nezavisno Kosovo.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 23. jul 2019, 07:52) - anonymous lala [neregistrovani]

Samo bih jos dodao :

Nije se dzabe toliko odugovlacilo sa pozivima, trebalo je pobiti toliko svedoka.

(utorak, 23. jul 2019, 03:49) - anonymous [neregistrovani]

Najznacnija zadnja izjava

Svaki Srbin treba da lobira protiv priznanja Kosova kao drzave,dakle jedinstvo i akcija,a toga nazalost nema...

(ponedeljak, 22. jul 2019, 19:16) - anonymous [neregistrovani]

svedoci

Ko god da bi svedocio, on i njegova porodica bi morali da nestanu sa ovog podrucija odnosno da uđu u neku vrstu programa zastite svedoka, a to sve košta.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 19:03) - anonymous [neregistrovani]

Iskreno

Svedoka ima. Problem je zaštita

(ponedeljak, 22. jul 2019, 16:04) - pravoslavac [neregistrovani]

Da li je

Izraelu trebao medjunarodni sud kada su hapsili ubice svog naroda i teroriste.Eto vam dobar primer kako da se kazne zlocinci

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:55) - Brka [neregistrovani]

Istina

Haradinaj i njegovi kriminalci su u medjuvremenu sve svedoke pobili...zato se on smeje sada na pozivnicu Haga!

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:34) - anonymous [neregistrovani]

Imam utisak da se

medjunarodna javnost ili ti novinari malo sprdaju sa srbijom i to je to najgore sta god da radis ti si kriv to je njima neko u mozak ubrizgao i tu nema spasa oni su vec programirani da tako reaguju jer o balkanu nemaju ni blage veze.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 14:24) - anonymous [neregistrovani]

Ma znate šta

Ja se uopšte čudim da nam se "dozvoljava" da o zločinima tih terorista govorimo, nego da ne moramo i mi da ih slavimo kao neke herojske borce za slobodu i demokratiju...al ću se kladim sa bilo kime da će taj bajni sud u Hagu baš za takve da ih proglasi.