Poslanici o izboru poverenika i izmenama Zakona o izvršenju

Skupština Srbije počela je novu sednicu na čijem je dnevnom redu izbor Poverenika za informacije od javnog značaja, kao i Predlog izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju koji isključuje od prinudnog izvršenja prodaju kuća i stanova za komunalne dugove do 5.000 evra. Predsednica parlamenta Maja Gojković izjavila je da je neophodno da se donese potpuno novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju.

Predlogom izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju predviđeno je da vlasnik više neće ostati bez stana ili kuće zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra, a ministarka pravde Nela Kuburović, koja je obrazložila zakon pred poslanicima, rekla je da će novim pravilima biti sprečene zloupotrebe koje su primećene u dosadašnjoj praksi.

Prema njenim rečima, novo pravilo je da se kao kupac ne može pojaviti javni izvršitelj, njegov zamenik, pomoćnik ili član porodice do četvrtog stepena srodstva.

Kada je reč o plati ili zaradi, odnosno naknadi plate ili zarade, izmene predviđaju da izvršenje može da se sprovede do njihove polovine (umesto dve trećine), odnosno do njihove četvrtine (umesto polovine), ako je njihov iznos jednak ili manji od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom.

Izvršenje na zaradi ili plati, naknadi zarade, odnosno naknadi plate koja ne prelazi iznos prosečne neto zarade prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, može se sprovesti do njihove trećine, a na minimalnoj zaradi sprovodi se do njene četvrtine (umesto polovine). 

Kada je o penziji reč, izvršenje se može sprovesti do njene trećine (umesto dve trećine), odnosno četvrtine, kada je reč o penziji koja ne prelazi iznos prosečne penzije, odnosno desetine kada je reč o minimalnoj penziji (umesto polovine). 

Kuburovićeva je najavila da će se od 1. jula 2020. godine javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti organizovati isključivo preko elektronskog nadmetanja. 

Zainteresovani će se nadmetati pod šifrom, kupovine će moći da se prate i time će, kako očekuje, biti sprečene zloupotrebe.

Novčana kazna predviđena je i za sva druga lice koja ometaju ili sprečavaju sprovođenje izvršenja i ona može iznositi od 10.000 do 200.000 dinara za fizička, odnosno od 100.000 do dva miliona dinara za pravna lica.

Gojkovićeva traži novi zakon, podnela amandman na "izvršitelja"

Predsednica parlementa Maja Gojković izjavila je da je neophodno da se donese potpuno novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, a podnela je i amandman na izmene i dopune tog zakona, kojim bi se definisalo da vlasnik ne može ostati bez nekretnine ukoliko mu je dug manji od 5.000 evra, ali da se to ne odnosi samo na komunalni dug, kako je sada predloženo, već šire.

Gojković je objasnila da se član zakona odnosi samo na komunalne usluge, ukazujući da ona traži da isto pravilo važi za sve verodostojne isprave.

"Nije to epohalan dug da bi neko izgubio stan ili kuću ili bilo koju nepokretnost, i nije u pitanju samo komunalna usluga, niti mislim da može po našem ustavnom sistemu da se izdvoji jedna vrsta usluge", rekla je Gojković.

Ona je navela da su dužnici najčešće siromašni građani i da ima onih koji duguju, jer su pozajmili novac za lečenje.

"Danas neka skupa tašna košta nekoliko hiljada evra...Običan čovek nije pozajmio novac za skupu tašnu ili luksuzno letovanje, pozajmio je, jer mu stvarno treba. Ne verujem da je tu samo reč o izbegavanju plaćanja komunalnih usluga", istakla je Gojković.

Ministarka pravde Nela Kuburović odgovara da bi, ukoliko bi se to proširilo na druge verodostojne isprave, bio doveden u pitanje menični promet i privredno poslovanje, ocenjujući da bi došlo do zloupotrebe.

"Neko bi izdavao više menica za iznos obezbeđenja od 5.000 evra i samim tim sebe zaštitio da ne može da se sprovede izvršenje na njegovoj nepokretnosti ili isto tako kod izdavanja čekova", rekla je Kuburović.

Gojković je pozvala ministarku da razmisli o njenom amandmanu, jer, kako kaže, situacija koja bi evetnualno nastala u privredi, mogla bi da se reši tako što bi se član odnosio na fizička lica. 

Na dnevnom redu je i izbor Poverenika za informacije od javnog značaja, a Odbor za kulturu i informisanje je predložio Narodnoj skupštini da za novog poverenika izabere vršioca dužnosti predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Milana Marinovića.

Njega je nadležnom Odboru za kulturu kandidovao poslanički klub SNS-a.

Pred poslanicima je i Predlog odluke o prestanku dužnosti Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Mandat Rodoljubu Šabiću prestao je 22. septembra 2018. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво