Vučić: Ostavka Haradinaja politički trik

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je ostavka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja politički trik, kojim želi da dobije još veću popularnost. Istakao je da nema razloga za radost i euforiju, kao i da Srbija treba da reaguje smireno iako će, kako je upozorio, položaj Srba na KiM biti još teži.

Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti istakao da Srbija povodom ostavke Ramuša Haradinaja treba da reaguje smireno, odmereno, trezveno i bez bilo kakve euforije.

"Razumemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenje pravde, naših ljudi koji su trpeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije. Zato razumemo ne bih da kažem radost, ali neku vrstu zadovoljstva kod pripadnika našeg naroda zbog poziva Haradinaju na saslušanje, a zbog činjenice da je osumnjičen za ratne zločine", rekao je Vučić.

Ipak, ističe Vučić, razloga za radost i euforiju nema kada se sagledaju sve činjenice i sve posledice, a posebno kako će se odnositi Albanci i međunarodna zajednica prema srpskom narodu i Srbiji.

"Ostavka Ramuša Haradinaja je politički trik kojim on želi da dobije još veću popularnost i pregazi svoje političke protivnike što dovodi do sve ekstremnijih stavova Albanaca na KiM u kojima on postaje junak koji se bori za celovito i jedinstveno Kosovo, a svi ostali nedostojni tako velikog vođe koji ih vodi u svetlu budućnost", rekao je Vučić.

Istovremeno, kako kaže Vučić, imamo neskriveno ćutanje međunarodne zajednice o zločinima nad Srbima i nealbanskim stanovništvom.

"Mogli ste od sinoć da vidite plejadu albanskih lidera iz Albanije koji su govorili o Haradinaju kao velikom, veličanstvenom i fantastičnom junaku. Suštinski politička situacija u Prištini i Tirani će stremiti daljem približavanju, ujedinjavanju i nastavku za nas tragične priče o Velikoj Albaniji na čemu već neskriveno rade", rekao je Vučić.

Dodao je da će položaj Srba i svakodnevni život biti još teži. "Dolazi do dodatne homogenizacije Albanaca, do dalje ekstremizacije njihovih stavova i još snažnije i neskrivene mržnje prema srpskom narodu i srpskoj državi koju doživljavaju kao jedinog krivca za sve njihove nedaće, za ono što se događa Hradinaju", naveo je Vučić.

Naglasio je da će Srbija posvetiti još veću pažnju opastanku, životu i bezbednosti srpskog naroda na KiM. "Naš narod na KiM može da računa na svoju državu, na svoju Srbiju", istakao je Vučić.

Ukazao je da Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti i ističe da je to činjenica i suština svega, a ne farsa kao za neke u međunarodnoj zajednici.

"Plašimo se da politički razvoj događaja na Kosovu ide u smeru za daljim odlaganjem razgovora i dijaloga između Beograda i Prištine", rekao je Vučić.

"Haradinaj se vraća kao heroj, raste pritisak na Srbiju"

Vučić je izrazio uverenje da će Ramuš Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, ali da će biti odmah pušten, te da će se na Kosovo vratiti sa udvostručenom popularnošću, a uveren je da će istovremeno rasti pritisak na Srbiju.

"Naša predviđanja su da će Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, da će ga odmah pustiti nazad, posle 48 sati. Vratiće se kao veliki heroj albanskog življa na KiM. Njegova popularnost će se udvostručiti", objasnio je Vučić.

Rekao je da će oni koji bi pokušali da pronađu drugog mandatara, biti suočeni sa činjenicom da će to biti nemoguće bez Haradinaja zbog delegitimnosti drugih političara. "Haradinaj, a nisam siguran samo on, želi ubedljivu pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima, koji će se održati krajem septembra ili oktobru", dodao je Vučić. 

"Za to vreme je jasno da će glavni cilj biti formiranje većine bez Srpske liste, a u tome će koristiti i neke pripadnike našeg naroda. Biće to veliko albansko ujedinjenje unutar Kosova, ali i sa Tiranom", uveren je Vučić. 

Ukazao je da će dok traju izborne radnje biti nemoguće vođenje dijaloga, te da u tom periodu sigurno neće ukinuti takse koje su stvorile užasnu situaciju u našim odnosima. "Njihov plan i ideja je da sačekaju izbore, a iz njih Ramuš izađe još snažniji. Tu za Srbe nema mesta, a ni za dijalog", naglasio je Vučić. 

Naveo je da će, nakon izbora, formiranje vlade uslediti tek u novembru, a odmah potom počinje i kampanja u Srbiji, gde su izbori u martu. 

"Jasno je da tu razgovora nema. Moramo da se pripremimo da, ako neko ne bude malo odgovorniji u međunarodnoj zajednici i ne pritisne Prištinu, neće biti suštinske promene", istakao je Vučić.

Vučić očekuje dodatni pritisak na Srbiju od onih koji su stvorili takozvanu državu Kosovo, a to su zapadne zemlje. 

"Sve snažnije će da osećaju potrebu da se oštrica pritiska okrene ka Beogradu. Mi od njih tražimo ukidanje taksi, a onda će neki njihovi reći da šalju njihove lidere čak u Hag, pa je, prema njima, neophodno da sada moramo i mi da popuštamo mnogo više nego što smo mislili ranije", ukazao je Vučić.

Naveo je primer da je to kao što čini sudija u košarci kada se igra derbi, kada neko povede sa 10-20 koševa, počne da svira više u korist onog ko gubi. "Oni će uvek na svakom mestu, a kada se čini da se klatno, iako bi moglo biti klatno pravde, gurati i vraćati unazad", rekao je Vučić.

"Pritisci će jačati, tražiće priznavanje"

Predsednik je rekao da se narednih dva, tri meseca očekuje jačanje pritisaka na Srbiju iz svih aspekata, posebno tokom septembra i da će pritisci ići u pravcu da se prizna nezavisnost Kosova.

Vučić je u obraćanju javnosti naglasio da će Srbija insistirati na ukidanju taksi, a da će već u avgustu raditi na ekonomskom ujedinjenju balkanskih zemalja. "To je jedina šansa da ekonomski napredujemo i time štitimo svoje interese", poručio je Vučić.

Najavio je da će razgovarati sa više lidera o ujedinjenju balkanskog prostora u ekonomskom smislu, kao i da mnoge balkanske zemlje to razumeju.

"Znam da su Svetozar Marković i kralj Aleksandar stradali zalažući se za ideju balkanskih naroda i tražili približavanje balkanskih naroda, ja ne vidim drugi izlaz iz teških sukoba poslednjih decenija", istakao je Vučić.

Ukazao je da probleme moramo da rešavamo sami i da niko drugi to neće moći, kao i da mi hoćemo da razgovaramo sa Albancima. Sve velike sile, kako je ukazao, učestvovaće bez razlike u skladu sa svojim interesima.

"Ovde imamo mi interes na Balkanu", rekao je Vučić navodeći da oni zbog njihovih unutrašnjih problema kažu da ne možemo u EU.

Samo ekonomsko jači možemo da postavljamo svoje zahteve i tražimo put ka EU. "Srbija se ponosi činjenicom da je suverena, mi hoćemo saradnju sa velikim silama, ali nećemo tutora, hoćemo da imamo svoj stav zasnovan na interesima Srbije, a ne stav stranih ambasada", istakao je predsednik.

Dodao je i da naš posao nije da zastupamo interese velikih sila, već našeg naroda i za očuvanje mira i stabilnosti.

Napomenuo je da Bramerc više ne kritikuje Albance, ali kritikuje srpske vlasti zbog visokih oficira vojske, zbog progona 800.000 Albanaca. "Jesi li ti brojao Bramerc, svi se vratiše samo je Srba za 150.000 manje, o tome ne govorite", upitao je Vučić.

To su stvari sa kojima ćemo da se suočavamo, rekao je predsednik i naveo da će Srbija da prati situaciju u Prištini i neće se mešati u njihovu internu političku scenu.

"Pomagaćemo svom narodu, da on bude siguran i bezbedan", poručio je Vučić.

Vučić o reakciji Stejt departmenta

Jeste li čestitali i generalu Vladimiru Lazareviću ili Vojislavu Šešelju kada su dobrovoljno otišli u Hag – pitanje je kojim je Vučić prokomentarisao reakciju Stejt departmenta na ostavku Ramuša Haradinaja i čestitku zbog toga što je, kako je navedno, odmah rekao da će se odazvati pozivu suda.

"Jeste li? Niste. Zato što imamo ljubimce koje ćemo malo da pomazimo po glavi kad nekog ubijaju i kolju i reći ćemo da su dobri kad se odazovu pozivu, a za druge neće postojati isti aršini", rekao je predsednik.

Podsetio je da je generalu Ljubiši Dikoviću, kao načelniku Generalštaba Vojske Srbije, bio zabranjen ulazak u SAD, a da ne postoji nikakva optužnica protiv njega, osim, kaže, pisanja pojedinih nedeljnika u Srbiji "koji su pod kontrolom Miškovića i Đilasa vodili hajku".

Vučić je dodao da je on sam tada doneo odluku da nijedan oficir ne ide u SAD, jer je smatrao da nemaju pravo da zabranjuju ulazak načelnika Generalštaba srpske armije, a da pozivaju druge.

"Znači ti kada nisi poslušan i kad nam se ne sviđaš i kad nešto sumnjamo za nas nisi dobar, ali zato drugi mogu", konstatovao je Vučić.

"A, kako onda u ovom slučaju? Za ovog čoveka (Haradinaja) se sumnja već 20 godina... Koliko je svedoka pobijeno, a dobrodošao je u svakom trenutku", napomenio je Vučić.

Upitao je što je general Lazarević različit, a otišao je u Hag odmah, ili Šešelj kojeg su vratili misleći da će ovde izazvati sukobe na ulicama. "I pričate mi o principima", upitao je Vučić.

Poručio je da za razliku od drugih političara ne misli da na vlasti treba da ga drži ambasada ili vlada nečije zemlje.

"Ja sam mali i sigurno je i izvesno da će da me slome. Slomili su i jače od mene, kroz istoriju. Ali, pre toga, bar ću da čuvam obraz Srbije i neću da lažem ni sebe, ni svoj narod. A oni svi zajedno neka rade svoj posao. Neka mu čestitaju za sedam dana kad se vrati iz Haga", rekao je Vučić.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво