Merkel: Nadvili se tamni oblaci nad dijalogom Beograda i Prištine

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da su se tamni oblaci nadvili nad dijalogom Beograda i Prištine nakon što su kosovske vlasti uvele takse na srpsku robu.

Angela Merkel je, u razgovoru sa dopisnicima u Berlinu, naglasila da Nemačka ima veliki interes za evropsku integraciju "Srbije i Kosova", da se na tom putu napreduje, ali, kako je podvukla, za to je potrebno obnoviti dijalog Beograda i Prištine.

Takse su dovele do nazadovanja, a ne napretka, rekla je Merkelova, podsetivši da je o tome razgovarala sa liderima Beograda i Prištine na ranijem sastanku u Berlinu.

"Moramo sada videti kako da obnovimo dijalog. Razgovarala sam sa Aleksandrom Vučićem, Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem. Još nema napretka po ovom pitanju. Ponudili smo sastanak u Parizu i još je neophodno raditi na tome", poručila je nemačka kancelarka.

Merkelova je na tradicionalnom letnjem prijemu za medije istakla da je važno da se napreduje u približavanju zemalja regiona EU, kao i da je neophodno da se na te zemlje gleda kao na deo Evrope, a srednjeročno i kao na članice EU.

"Kada se pogleda na geografsku kartu, sve zemlje Zapadnog Balkana su okružene članicama EU. U našem je interesu da države regiona dobiju evropsku perspektivu", naglasila je Merkelova.

U to, kako je rekla, spada i vizna liberalizacija za Kosovo.

Ukazala je da se Haradinaj nedavno sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Nemačke i da je neophodno da Priština, za dobijanje bezviznog režima, obezbedi još neke "sigurnosti".

"U svakom slučaju, mi stojimo iza cilja vizne liberalizacije, a kada će ona uslediti, za sada ne mogu reći", istakla je Merkelova upitana da prokomentariše izjavu Haradinaja da je pitanje samo nedelja kada će biti doneta odluka o viznoj liberalizaciji.

Upitana da prokomentariše sve veći broj džamija na Kosovu i navode o protivljenju građana njihovoj gradnji, rekla je da je poznato da nije samo EU zainteresovana za uticaj u tom regionu, već i druge zemlje.

"Odluka je na stanovništvu kako na to reaguje", poručila je kancelarka Merkel.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво