Preporuke "Crte" za bolji rad parlamenta

Organizacija "Crta" predstavila je 46 preporuka koje bi trebalo da unaprede rad parlamenta u Srbiji, a kao neki od ključnih predloga izdvojeni su "sužavanje" upotrebe hitnog postupka za usvajanje zakona, ograničenje objedinjene rasprave i sprečavanje podnošenja istovetnih amandmana koji smisaono ne menjaju zakon.

"Ono što želimo je da ponudimo platformu za dijalog i da pozovemo sve aktere koji imaju veze sa Narodnom skupštinom da pomognu da se kriza u parlamentu prevaziđe ", rekla je direktorka "Crte" Vukosava Crnjanski i dodala da spisak od 46 preporuka nije konačan.

Istakla je da je potrebna i podrška međunarodnih institucija, a ocenila je i da nedavni izveštaj Evropske komisije upravo potvrđuje sve probleme na koje je "Crta" već godinama ukazivala.

"Pozivamo parlament da se obrati Venecijanskoj komisiji, a nju opet da se izjasni o kvalitetu trenutnog i važećeg Poslovnika, jer se veliki broj ovih preporuka odnosi na to", dodala je Crnjanski.

Najavila je da će predlozi biti predočeni predsednici Skupštine Srbije, a očekuje se i izjašnjavanje i reakcija svih poslanika, kao i civilnog sektora i predstavnika medija.

Komentarišući odluku opozicije da bojkotuje parlament Crnjanski je ocenila da je to "par ekselans" politička odluka.

"Mi želimo da vidimo funkcionalni parlament, želimo da vidimo opoziciju u parlamentu i da se tamo vrati diskusija", naglasila je Crnjanski.

Što se tiče bojkota izbora, smatra da je na opoziciji da donese odluku.

"Mi se zalažemo za demokratsku Srbiju i želimo da svi imaju jednake uslove da se takmiče. Nadamo se da ćemo uspeti ceo sistem da otkočimo tako da kada dođu redovni izbori 2020. da smo svi spremni da trčimo demokratske, fer i slobodne izbore", istakla je Crnjanski.

Koordinatorka inicijative Otvoreni parlament Tara Tepavac predstavila je mere koje će biti predložene parlamentu, a kao problem je istakla usvajanje velikog broja zakona bez skupštinske rasprave, kao i nedovoljno korišćenje mehanizama parlamentarne kontrole.

Cilj je da se o zakonima podrobnije raspravlja i da poslanici budu bolje informisani o njima. "To je potrebno da bi se sprečile zloupotrebe u radu parlamenta. Javnost je uskraćena za suštinsku diskusiju u Skupštini", rekla je Tepavac.

Ukazala je da takav način rada za posledicu ima usvajanje manjkavih zakona, a kao primer se izdvaja Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom koji se menja i dopunjava, a donesen je po hitnoj proceduri, bez rasprave.

Istakla je i neophodnost unapređenja procedure za usvajanje Zakona o budžetu, kako bi on bio kvalitetno razmatran.

Predlog je da se obezbedi dvostruko vreme za raspravu o predlogu budžeta, a ideja je i da se poslanicima osigura najmanje 15 dana za upoznavanje sa predlogom budžeta pre rasprave.

"Crta" je u svojim predlozima izdvojila i niz konkretnih mera koje se odnose na postavljanje poslaničkih pitanja, organizovanje javnih slušanja, saradnju sa nezavisnim institucijama, rad skupštinskih odbora, kao i redovno usvajanje godišnjeg plana rada parlamenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво