Poslanička pitanja, pa rasprava o amandmanima

Na dnevnom redu Skupštine Srbije, kao i svakog četvrtka, su poslanička pitanja nakon čega skupština nastavlja rad raspravom o amandmanima na set zakona iz oblasti trgovine koje je pre dva dana obrazložio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Poslanička pitanja u srpskom parlamentu odnosila su se na posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona, evropskim integracijama, uvođenju crnogorskog jezika u upotrebu u Vrbasu, poseti američkog kongresmena Eliota Endžela, ali i o izgradnji nacionalnog stadiona.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj ukazao je da je nedavno u Srbiji boravio američki kongresmen Endžel koji je, kako kaže, najveći lobista za nezavisnost takozvanog Kosova, a u Srbiji je predstavljen kao partner i prijatelj srpskog naroda. 

Poslanica LSV Olena Papuga pitala je kada će opština Vrbas uvesti crnogorski jezik u službenu upotrebu, a imala je pitanje i za ministarstvo poljoprivrede i premijerku Anu Brnabić u vezi sa refundacijom troškova poljoprivrednicima za kupovinu poljoprivredne mehanizacije. 

Poslanik "Pokreta za spas Srbije - Nova Srbija" Đorđe Vukadinović pitao je ministra finansija Sinišu Malog da li je doneta odluka za izgradnju nacionalnog fudbalskog stadiona za koji je predviđeno 250 miliona evra.

Upitao je i da li odluka, ukoliko je doneta, može biti revidirana, ističući da su razlozi protiv izgradnje "jasni i očigledni".

Set zakona o elektronskoj trgovini

Predlogom zakona o trgovini, na koji je podneto 59 amandmana, prvi put se uvode pojmovi "elektronske prodavnice" u kojoj trgovac prodaje svoju robu direktno potrošaču, i "onlajn platforme" koja povezuje prodavca i kupca.

Zakon prvi put prepoznaje i poslovni model prodaje "dropshiping", koji se, inače, već primenjuje u praksi, a odvija tako što roba fizički ne stiže do trgovca, već direktno od proizvođača putuje ka kupcu.

Predlogom zakona bliže su uređeni i prodajni podsticaji tako što su definisani osnovni oblici sniženja - akcijska prodaja, sezonsko sniženje i rasprodaja i za svaki od njih posebna pravila.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o elektronskoj trgovini, na koji je podneto 14 amandmana, uvode se mehanizmi za uklanjanje nedopuštenih i nezakonitih sadržaja sa interneta.

Ukoliko to ne učine, pravna lica će novčano biti kažnjena sa 100.000 dinara do 1,5 miliona dinara pravno lice, a preduzetnici od 10.000 do 300.000 dinara.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o robnim berzama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво