Riker: SAD spremne da se uključe u proces dijaloga

Vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju Filip Riker rekao je da su SAD spremne da se uključe u proces dijaloga Beograda i Prištine, ali to ne mogu da urade dok obe strane same ne odluče da se vrate dijalogu.

Filip Riker je za Glas Amerike rekao da je o potencijalno snažnijoj ulozi SAD u procesu dijaloga nedavno razgovarao sa prvim čovekom Stejt departmenta Majkom Pompeom.

"Mi blisko sarađujemo sa partnerima EU. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga koja je vodila Briselskom sporazumu, za koji mislim da je napravio veliku razliku u funkcionisanju života, uspostavljanju tempa i smanjenju tenzija u regionu u proteklih pet godina", kazao je Riker.

Trenutno najviši zvaničnik u Stejt departmentu koji se bavi Balkanom je rekao da veruje da na obe strane postoji volja da se pronađe rešenje i time doprinese stabilnosti i prosperitetu zapadnog Balkana.

Američki diplomata je kao model za rešavanje pitanja u regionu "koja vekovima nisu mogla da budu rešena" naveo lidere Grčke i Severne Makedonije.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 18. jul 2019, 11:43) - Воронцов [neregistrovani]

Све је то дело Америке

Они што покваре то нико поправити не може.

(četvrtak, 18. jul 2019, 11:10) - Viktor [neregistrovani]

Pa naravno...

USA je napravila haos na Balkanu pa sad dolaze i izigravaju neke posrednike i mirotvorce.

(četvrtak, 18. jul 2019, 09:05) - anonymous [neregistrovani]

vi ste tako hteli

da se vi niste u svo ovo mesali i da ste sedeli kuci ne bi bilo rata i ne bi bilo cepanje ni Jugoslavije ni Srbije i ko jos veruje u vase reci sve se zna mozda vi verujete sta govorite MI NE

(četvrtak, 18. jul 2019, 08:35) - anonymous [neregistrovani]

kako.....???

Sta ovaj prica? Kako sporazum Grcke i Severne Makedonije moze uopste da bude model? Pa tamo se radilo samo o imenu i trebalo im je vise od 20 godina A kod Srbije i Kosova radi se o otimanju dela Srbije, proglasenju nezavisnosti van svake norme medjunarodnog prava, proterivanju srpskog stanovnistva, ubijanju istog, Paljenju crkava, otimanju imovine, ............ Bolje nemojte da se ukljucujete ako cete tako pomagati.

(četvrtak, 18. jul 2019, 08:32) - anonymous [neregistrovani]

Svakako razgovori

Amerika zna da drzava postoji samo ako je priznata u UN.Svako ukljucivanje tz. Kosova u neke medjunarodne organizacije je uvek podvala uz obilato mimoilazenje medjunarodnih zakona I statuta tih organizacija.Tako da osnove svakog dijaloga za trazenje resenja prestavlja odluka UN 1244. U slucaju da zele da se pozitivno ukljuce u dijalog I nadje resenje u kojem ce svi biti zadovoljni I svi biti nezadovoljni svakako treba da ucestvuju SLOBODAN svet Rusi, Kinezi, Indijci, Indonezani, Brazilci, Spanci, Grci, itd itd. Pa mnogo vise od polovine planete.

(četvrtak, 18. jul 2019, 07:37) - anonymous [neregistrovani]

Grcka i Severna Makedonija nikako nisu model

Ja zaista ne shvatam odakle tolika "pamet"?Ili misli da smo svi mi glupi i neobrazovani?Grcka i ovaj deo Makedonije su se dogovorili samo oko imena, nama su Albanci uz pomoc NATO-a oteli svetu zemlju i proterali i poubijali skoro svo srpsko i ostalo nealbansko stanovnistvo sa te zemlje.

(četvrtak, 18. jul 2019, 07:31) - anonymous [neregistrovani]

Vi ste odavno ukljuceni na strani Albanaca

Vreme je da se iskljucite.

(sreda, 17. jul 2019, 23:44) - anonymous [neregistrovani]

Gospoda je učestvovala u...

..."smanjenju tenzija".
Ovo je šou!