Poseta Makrona – ono što niste mogli da vidite

Priprema za dolazak stranih državnika nije lak posao. Zahteva dobru organizaciju i poštovanje protokola. Tokom posete francuskog predsednika sve je bilo kako treba, a šta se dešavalo iza kamera?

Više od 700 domaćih i stranih novinara i ekipa bilo je prijavljeno za praćenje posete francuskog predsednika Beogradu. Poseta je završena Makronovim sastankom sa srpskim umetnicima, čemu su prethodili razgovor sa studentima, obraćanje na Kalemegdanu, polaganje venaca na Novom groblju i prijem u Palati "Srbija".

"Došli smo ranije zbog bezbednosnih provera koje su detaljne, ali nisu preterano maltretiranje. Ušli smo unutra i pošto smo došli dosta ranije, mogli smo da vidimo kako vojska postavlja crveni tepih i binu na kojoj su stajali predsednici dok su se intonirale himne, vojni orkestar koji je uvežbavao himne. U jednom trenutku jedan oficir je galamio na nas što snimamo njegove ljude kako metlama čiste crvene tepihe, ali dobro", kaže Bojan Brkić, novinar RTS-a.

Bude tu i nervoze ponekad jer mora sve da bude besprekorno, dodaje Brkić.

Palata "Srbija" posle odlaska predsednika i novinara

U Palati "Srbija" novinari nisu mogli da prisustvuju svim dešavanjima, već su ih pratili na ekranima u pres-centru, a snimatelji su snimali tamo gde je bilo dozvoljeno. Posle toga, održana je pres-konferencija. Pravila su ista i za domaće i za strane novinare, a naši se uvek trude da budu dobri domaćini.

"Ako treba da ih pustimo da prvi uđu, da prvi izađu, jer i mi kada putujemo nekuda znamo kako je naporno – prvo putujete, dođete u nepoznatu sredinu, gde se govori nepoznat jezik, nikoga ne poznajete. Sve to otežava rad, a onda se mi trudimo da im olakšamo, ako im zafali nešto od opreme, pokvarilo se, nisu doneli, nisu znali da im treba. Mi se uvek između sebe dogovorimo da im damo", objašnjava Brkić.

Tokom posete, sve je bilo po protokolu. Jedino je predsednički razgovor trajao duže, pa su obilazak izložbe i plenarna sednica bili skraćeni.

"Kad se završi poseta, ne možete da verujete koliko se brzo Palata 'Srbija' vrati u pređašnje, pasivno stanje. Bukvalno za pola sata, kao da se tamo nije ništa ni dešavalo", kaže Brkić.

Današnji raspored sastavila je Ambasada Francuske u Beogradu, pa je atmosfera bila opuštenija. Jučerašnji protokol bio je državni i formalniji.

Doček na Kalemegdanu   

"Na samom Kalemegdanu pripreme traju već nekih 10 do 15 dana. Sva preduzeća su tu, od 'Zelenila', 'Beogradske tvrđave', 'Beograd-puta', 'Gradske čistoće', komunalne policije i inspekcije i ostalih preduzeća po potrebi", kaže Darko Glavaš, v. d. sekretara "Beokoma".

Oko 2.000 zastava postavljeno je duž trase kojom se kretala predsednička kolona. Za pripremu dočeka na Kalemegdanu angažovano je 100 radnika. Postavljena su dva kilometra ograde, kilometar kablova, sedam velikih ekrana i pet agregata snage po jedan megavat.

"Tu se uključuje i Sektor za vanredne situacije kako bi sve to bilo na adekvatan način postavljeno, sprovedeno i bezbedno. Kada na sve to dodamo saradnju sa republičkim službama, pre svega – MUP, USP, PU Grad Beograd, dolazimo do toga da je ovo jedna izuzetno važna, dobro planirana, dobro koordinirana i uspešno organizovana aktivnost", ističe Glavaš.

Radio-televizija Srbije prenosila je posetu sa više od 40 kamera, osam dži-es-em ranaca i svim raspoloživim reportažnim kolima. Korišćeni su satelitski linkovi, optičke veze, internet i složen sistem veza. U programu koji je trajao više od šest sati gostovalo je 12 analitičara. RTS je juče bio najgledanija televizija, sa 24 odsto udela u gledanosti, odnosno 1.966.000 gledalaca.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво